Най-южния град в света

  10 Юли 2019, 20:32     0

Южната част на Южна Америка е разчупена на няколко малки острова, известни под името Тиера дел Фуего.

Разположени приблизително между 52° и 55° ширина, те представляват едни от най-отдалечените земи на планетата, считано от екватора.

Районът е малко населен, но разполага с две големи населени места - Ушуая и Рио Гранде. И двете се намират на остров Гранде де Тиера дел Фуего - най-големия в архипелага, пише profit.bg.

Този остров се споделя от Аржентина и Чили, и докато чилийската част географски е по-голяма, аржентинската е по-гъсто населена.

Както Ушуая, така и Рио Гранде са с еднакъв размер, но Ушуая се намира на юг - позиция, която й позволява да претендира за титлата „най-южния град в света“, въпреки че не е единственото населено място, което твърди това.

Ушуая е административната столица на Тиера дел Фуего, промишлено пристанище и туристически център. Почти всички туристически пътувания до Антарктика започват от тук.

Хора от всички краища на света летят до Ушуая, слизат от кораба и незабавно се качват на един от круизните кораби, които тръгват от пристанището за пътуването на юг. Малцина действително опознават града, посочва Amusing Planet.

Ушуая може да се похвали с население от 71 000 души и инфраструктура, която й позволява да се нарича град. На юг има селище на име Пуерто Уилямс, но населението му е само 2800 души.

Пуерто Уилямс е столица на чилийската антарктическа провинция и също претендира за титлата най-южен град в света. Но поради малкия си размер и население, това твърдение не се приема твърде сериозно.

Титлата на Ушуая се оспорва и от Пунта Аренас - столицата на най-южния регион на Чили - Магалянес и Чилийска Антарктика. Пунта Аренас е сред най-големите градове в целия Патагонски регион с население от 127 000 души.

Градът се намира на север от Ушуая, но чилийските власти твърдят, че Пунта Аренас е по-истински град, защото е значително по-голям. Ушуая е само 23 квадратни километра, а Пунта Аренас се простира на повече от седемнадесет хиляди квадратни километра. Това прави Пунта Аренас силен кандидат за титлата „най-южния град в света“.

Ако размерът не е критерий, то Пуерто Торо е най-южното селище в света с постоянно население от 36 души - предимно рибари и техните семейства. Това е единствената такава общност на Земята, която се намира под 55-ия паралел на юг.

Това е и единственото чилийско селище и пристанище с брегове и води, принадлежащи към Атлантическия океан.

Пуерто Торо е основан през 1892 г., по време на златната треска, и някога е един от най-важните градове в региона. След като златото свършва, хората се местят и той се превръща в малко селце.

 

 

 

коментари

Добави своя коментар