Новини

Парламентът отхвърли въвеждането на електронни визи за руските туристи

   
Парламентът отхвърли въвеждането на електронни визи за руските туристи

Народното събрание отхвърли днес предложението за въвеждане на електронни визи за чужденците, които посещават България. Това стана днес на първо четене в промените на Закона за чужденците в Република България. Поправките бяха внесени още на 4 май 2020 г. от група народни представителите от ВМРО, начело с Искрен Веселинов, народен представител и зам.-председател на партията. На 30 юли е внесен втори законопроект и от Министерския съвет. Мярката с издаването на електронни визи е антикризисна и е с цел да привлече повече туристи в България. Тя трябваше да облекчи най-вече пристигането на гости от страни извън ЕС като Русия, Турция, Украйна, Молдова, Беларус и други страни, за които имаме визов режим. Туристическият сектор настоява за електронни визи от поне 10 години. ЕС планира да въведе такива и води разговори от 2 години, но ще изисква засилени проверки.

В залата ГЕРБ се въздържаха, а БСП бяха против. „За нас от ВМРО днешното гласуване не кореспондира с отговорно в икономически и държавнически план поведение. Днес народните преставители отнеха хляба на стотици хиляди българи и обрехока един цял бранш на фалит“, заяви Искрен Веселинов, народен представител от ВМРО и зам.-председател на партията. Няма да се откажем и ще продължим да отстояваме нашите предложения в опит да помогнем на хората, пострадали заради коронакризата. Между първо и второ четене ще настояваме за приемането на адекватни мерки, за да спасим прехраната и бизнеса на стотици хиляди семейства, допълни той. „Ние смятаме, че с тези две мерки, които предлагаме, ще помогнем на туристическия бранш да намали загубите и да стартира възстановяването си. Ще привлечем туристи, които са извън териториите на Европейския съюз, като улесним достъпа им до предлаганите туристически услуги. Целта е с увеличаване на туристическия поток от чужденци да се увеличат приходите от пребиваването им в България“, обясни Веселинов.

От ВМРО предлагаха заявлението за кандидатстване за туристическа виза да се попълва електронно на сайта на съответното посолство или консулство, като се прилагат необходимите документи за целта на пътуването. Длъжностните лица ще взимат решение за издаване на виза или отказ в срок до 5 дни и ще го изпращат по мейл. Визата ще се поставя на граничните пунктове при пристигане в България. За притежаващите апартаменти и имоти, които идват на почивка, се предлага издаването на дългосрочни многоктратни визи до 2 години с право на пребиваване до 360 дни. Тази мярка се отнася основно за руснаците, но от 2021 г. вероятно ще се засегне и британците, които имат имоти в България, защото отпада преходният период след Брекзит. От 1 януари догодина между Великобритания и ЕС ще съществува безвизов режим само в рамките на престой до 90 дни.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати