Анализи

Румен Драганов очаква ръст на вътрешния туризъм през зимата

   
Румен Драганов очаква ръст на вътрешния туризъм през зимата

Тази зима се очаква ръст на вътрешния туризъм, прогнозира в интервю за БТА директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. Той напомни, че минала година, в периода 22 декември - 22 март, са били отчетени 1,9 млн. вътрешни пътувания, като тази година се очаква те да са 2,250 млн. Увеличението на вътрешните пътувания се дължи на това, че няма да бъдат направени такива в чужбина.

Очакванията са за спад на пътуванията на чужденци в България с около 400 000 тази зима, като техният брой ще е около 1,1 - 1,2 млн. Според прогнози в голямата си част тази зима ще бъдат направени икономическите пътувания, свързани с бизнес, с посещения при близки, роднини и приятели и пътувания, както и такива от близки дестинации - Гърция, Македония, Сърбия, Румъния и Турция, каза Румен Драганов.
Той коментира, че за зимния период се очаква да има повторение на случилото се през лятото, а това означава - силна активност на къщите за гости, малките семейни хотели и проблеми с масовия туризъм, чартърните полети и олинклузива в големите индустриални хотели. Освен ски курортите, интерес през зимата ще има към спа дестинациите както във вътрешността на страна, така и по Черноморието.
Силната активност на вътрешния пазар тази зима предполага средно на седмица пътуванията да са между 150 и 190 хиляди, главно през почивните дни, коментира експертът. Според него те няма да са свързани само със ски почивка. Драганов напомни, че практикуващите активно този вид туризъм българи /ходят повече от един път на ски през зимата/ са около 260 000 души и именно тези хора ще бъдат концентрирани основно в туристическите ни ски центрове. В същото време туризмът, който е свързан с посещения при близки и приятели, спа курортите и спа дестинации, култура и други форми, в известна степен също ще бъде застъпен, смята експертът.
В зимните ни курорти тази година най-много ски ще се карат на Витоша, в Банско, Боровец и Пампорово се очаква запазване на интереса на българите на равнището от миналата година и дори с минимален ръст. Около 6000 са българите, които ходят на ски в Австрия и Италия, и тази година се очаква те да предпочетат българските курорти, коментира Румен Драганов, като добави, че на фона на 260 000 българи, които са активни ски туристи, допълнителната бройка от 6000, няма да доведе до значителен ръст на този вид почиващи.
Очаква се тази зима да има намаление на цените за почивки, коментира експертът и допълни, че конкурентната борба ражда много изгодни цени.
По думите му ситуацията с короновируса е непредсказуема, но всички възможни варианти по ограниченията за пътувания са били експериментирани от началото на годината и в този смисъл имаме цялата гама от възможни политики и поведение по отношение на коронавируса. Румен Драганов напомни, че всички видове места за настаняване в България са показали досега стабилност по отношение на коронавируса, като там не е имало нито едно регистрирано огнище. Това показва, че предприетите мерки са дали резултат и хигиенните изисквания се спазват на много високо равнище, изтъкна експертът. Хотелите от висока категория, особено тези, които са част от вериги, разполагат с повече средства за реклама, включително на антикоронавирус мерките, напомни Драганов. В същото време в останалите места за настаняване, фактът, че няма заразени през лятото, говори, че мерките се спазват съвестно, като не се вдига шум за тях, допълни експертът.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати