Хотели

Павлин Косев: Пандемията ни помогна да покажем на нашите гости конкурентен лукс и високо качество

   
Павлин Косев: Пандемията ни помогна да покажем на нашите гости конкурентен лукс и високо качество

Глобалната пандемия на COVID-19 помогна на туристичeският бизнес по морето да изненада приятно български и чужди гости, които почиваха в курортите ни не по собствен избор, а принудени от обстоятелствата, затворените граници и наложените карантини. Това обясни председателят на Варненската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите Павлин Косев. Организацията е регионална структура на Българската хотелска и ресторантьорска асоциация (БХРА). Въпреки, че бяхме с намален персонал и служитеите бяха с близо 60 на сто по-малко от наетите през 2019 година, ние упяхме да предложим добро качество и ниво, сравнимо с известни и предпочитани по принцип от тези хора европейски и световни дестинации. Очакваме както българските гости, така и румънските, които бяха основните туристи през този сезон,  да се върнат и през следващото лято. Още повече, че през тази година успяхме да ги убедим, че предлагаме много изгодни цени и в същото време луксозният ни продукт е конкуретноспособен, обясни Косев.

Като плюс и довод да посрещнат и догодина тези гости той подочи, че всички собственици на ресторанти и хотели, както и всички работещи в туристическия бизнес, се отнасят изключително отговорно и не правят компромис с хигиенните норми. Във всички обекти във Варна и региона се спазват противоепидемиологичните разписания  и през лятото не се стигна до рискови ситуации, подчертва Косев.  Хотелските комплекси инвестираха в допълнително оборудване, в дезинфекциращи системи и инсталации и нямаше никаква опасност от разпространение на Covid-19, категоричен е Павлин Косев. Според него и през есенно-зимният сезон браншът ще съумее да запази добрите практики и няма да има опасност от пик на разпространението на вируси. За първа година нямахме и недостиг на персонал, тъй като заради трудното начало на сезона собственици на хотели и заведения предпочетаха да разчитат на по-малко хора, но с доказани качества. По този начин си оптимизираха и разходите.
“Въпреки трудния сезон някои хотели във Варна приближиха резултатите от миналата година“, подчерта Косев.

Ситуацията от това лято всъщност ни научи как да оптимизираме бизнеса си и с по-малко хора да предложим същото и дори по-високо качество на продукта, обясни председателят на варненската структура на БХРА. Така при значително по-малко приходи, но и много свити разходи някои хотели във Варна успяхо да прибижат резултатите от 2019 г., подчерта той.

За да даде възможност на бизнеса да се запознае с новите и успешни модели на работа в туризма по време на пандемия от Covid-19 Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите организира Експо и конференция. Събитието ще се проведе от 18-ти до 20-ти ноември в хотел и казино “Черно море” във Варна.

 



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати