Новини Турагенции

Марияна Николова иска кредити за туроператорите от ББР

  12.10.2020 11:28  
Марияна Николова иска кредити за туроператорите от ББР

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова настоява заедно със сдруженията на туроператорите и туристическите агенти за спешна нужда от гъвкав модел за кредитиране на бранша, който да отчита спецификата на бизнеса. „Изпратих писмо до министъра на икономиката Лъчезар Борисов като принципал на Българската банка за развитие за разработването на кредитен продукт“, заяви пред TravelNews Николова. Подобно е пуснала и до министъра на финансите Кирил Ананиев, в което настоява за средства от националния бюджет за туроператорите и туристическите агенти, каквито са другите искания на сдруженията в бранша. Марияна Николова припомни, че от утре (13 октомври 2020 г.) компаниите ще могат да кандидатстват за средствата по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, които са в размер на 10 млн. лв.

От четирите неправителствени организации също са изпратили писма до Лъчезар Борисов и до Кирил Ананиев. Това са Българска асоциация на туристическите агенции (БАТА), Асоциация на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) и новоучредените - Сдружение на туроператорите и туристическите агенти „Обединение бъдеще за туризма“ (СТТА ОБТ), които ще дадат пресконференция утре. Браншът иска от държавата общо 155 млн. лв.

Компаниите изпитват остра липса на ликвидност от месец март насам. Сдруженията настояват за грантова програма, по която ББР да гарантира до 300 000 лв. за отпускането на кредит на туроператор или туристически агент. Целевото финансиране да бъде срещу залог на вземанията при тригодишен гратисен период, ниска лихва и при обезпечение с дялове на фирмите или залог на собственост. Кредитният продукт да се обслужва от ББР, за да има по-ниски лихви. Браншът иска 50 млн. лв. от ББР за създаването на такава програма. От банката са уверили в среща с представителите на сдруженията, че могат да осигурят схемата, но трябва разрешение от принципала в лицето на министъра на икономиката и затова настояват за среща с него.

Организациите искат среща и с министъра на финансите Кирил Ананиев. Пред него ще настояват за другите 95 млн. лв., които да бъдат предвидени в националния бюджет за 2021 г. и да бъдат отпуснати още през януари.

Туроператорите се борят да спасят парите на клиентите си и за собственото си оцеляване. Те са издали ваучери на 320 000 българи от март насам, като трябва да реализират екскурзиите до март догодина или да започнат да връщат парите. Настояваме за средства от държавата, които да върнем до 5 години, обяви Павлина Илиева. „Искаме да спасим парите на хората. Туроператорите сме предплатили хотели, чартъри към чужбина. Искаме нисколихвени кредити, а не безвъзмездна помощ. Борим се за кредитен продукт“, подчерта тя. По думите й туроператорите не изнасят национален доход, защото 70% от парите остават в България. Другите 30% са изнесени средства за хотелска услуга.

 „Агонията за туроператорите ще настъпи след 15 март 2021 г., когато трябва да започнат да реализират екскурзиите или да връщат парите на клиентите“, обясни председателят на АБТТА Димитър Попов.

Мирослав Иванов