Новини Турагенции

„Карта холидей“ пуска екскурзия за българи до Саудитска Арабия

   
„Карта холидей“ пуска екскурзия за българи до Саудитска Арабия

Доскоро Саудитска Арабия беше една от най-затворените страни за туристи в света. До 2030 г. обаче планира да привлича 100 милиони туристи годишно. Петролното кралство обяви миналия месец, че ще инвестира 810 милиарда долара в мащабни туристически проекти през следващите 10 години. Страната се очаква да стане интересна за туризъм, както това се случи в Дубай.

Българският туроператор „Карта холидей“ пуска екскурзия до Саудитска Арабия. Първото пътуване е от 17 до 24 март 2021 г., а втората група е за периода 23-30 октомври 2021 г. „Вече имаме записани българи, които търсят нови и непознати дестинации. Жени също се допускат при спазване на строгите правила без деколтета и оскъдни дрехи“, заяви един от собствениците на компанията Калин Модев. Групите ще са малки с около 15 човека. „Карта холидей“ има местен партньор в Саудитска Арабия, без какъвто не може да се работи в страната. Модев обясни, че екскурзията не е евтина, защото услугите в кралството са скъпи. Например е задължително ползването на местен екскурзовод. Цената на професионален гид с опит е 500 евро на ден, а на млад и неопитен – 250 евро на ден. Хотелите също са скъпи, но са нови и изключително луксозни.

Цената на екскурзията е 3198 евро на човек с включени самолетни билети, трансфери, 6 нощувки със закуски, обяди и вечери. Нощувките са разпределени по следния начин - 2 в Джеда, 2 в Ал Ула и 2 в столицата Рияд. В цената не влиза визата от 80 долара, която се издава и попълва онлайн, подчерта Калин Модев. Според него арабската държава предлага много история и най-хубавите плажове в света. Свещените градове за мюсюлманите Мека и Медина ще останат забранени за туристите.

Кралство Саудитска Арабия или по-известна като Саудитска Арабия е най-голямата по територия държава на Арабския полуостров, както и най-затворената и недостъпна в целия ислямски свят. Кралството е основано от Абдул Азис бин Сауд през 1932 г. Страната е позната като „Земята на двете свещени джамии“ заради Мека и Медина, двете най-свещени места в Исляма. Масджид ал Харам /Мека/ и джамията Масджид ал Набауи /Медина/, към които се стичат мюсюлмани от цял свят поне веднъж в живота си за своя Хадж. Независимо от своята затвореност в Саудитака Арабия има места, които са магнит за хора от всякъде. Град Джеда и до днес си остава и най-космополитния, лежерен, свободен и светски град в цялата страна. Оттук тръгва и учението на пророка Мохамед. Някогашното рибарско селище, което свързва Близкия Изток, Азия и Африка и от векове е пресечна точка за хора от различни религии. От незапомнени времена древният библейски град Ал Ула – столица на Лихийската империя, дълбоко скрил в себе си тайната на времето и едни от най-ранните северноарабски езици покрит с история и мистицизъм, е цяло чудо да бъде видян.

Край столицата Рияд се намира древният град Ел Дирия. Този град, по-голямата част от които днес е в руини, някога е бил столица на първата династията Ал Сауди. Интересен факт е, че същата династия управлява страната и до днес. Предвижда се посещение на двореца на Саад ибн Сауд – на първия крал на Саудитска Арабия. В екскурзията е включена крепостта Масмак - един от най-важните монументи и значими исторически в града. Изградена от кал и глина, крепостта разполага с високи стени и четири отбранителни кули.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати