Транспорт

Испанска компания започва космически туризъм

  16.10.2020 09:21  
Испанска компания започва космически туризъм

Полет с капсула за петима пътници на височина до 40 км, където може да се види тъмнината на Космоса, тънката синя атмосфера и извивката на Земята - такова предложение отправя испанската компания EOS-X Space в опит да се включи в състезанието за космически туризъм като целта й да отведе около 10 000 души до границата на Космоса за едно десетилетие, пише испанското икономическо издание eleconomista.es, цитира от manager.bg.

Бъдещите космически туристи ще пътуват в капсула под налягане, без необходимост да носят космически костюм и без предварителна физическа подготовка. Те ще седят на ергономични седалки и ще наблюдават полета през големи панорамни прозорци. 

"Опитът от полети на височини, предлагани от компании като Blue Origin, Space X или Virgin Galactic, трае само няколко минути. Ще позволим на пътниците да наблюдават кривината на нашата планета в едно незабравимо пътуване в продължение на часове. EOS-X Space позиционира испанската индустрия като лидер в този сегмент на космическия туризъм", обяснява Кемел Харбачи, основател от EOS-X Space. 

Испански инженери с повече от 30 години опит в аерокосмическия сектор, инженерната компания CT Engineering и национални производители и доставчици разработват системата EOS - X. Газът, който ще се използва за надуване на балона, повдигащ капсулата, ще бъде хелий, незапалим и незамърсяващ благороден газ. След приземяването си обаче балонът няма да може да се използва повторно, а ще бъде напълно рециклиран.

"Нашата мисия е Космосът да се превърне в нова туристическа индустрия сама по себе си. Очарованието на космическите полети е универсално и чрез развитието на технологиите и новата инфраструктура ще има повече възможности за участие", каза още основателят на новата компания.

EOS-X Space планира първия си пилотен тестов полет за следващата година (# Mission2021), но първият му търговски полет ще трябва да изчака до 2023 г.

Общата продължителност на всеки полет ще варира между 4 и 5 часа в зависимост от метеорологичните условия. Системите на EOS-X Space ще позволят приземяването на капсулата да се осъществи на предварително определени места до 200 км от стартовата точка. Компанията ще има няколко бази, стратегически разположени по целия свят в 4 държави в Европа, Америка, Близкия изток и Азия, като крайното им местоположение ще бъде разкрито съвсем скоро.