Хотели

Хотелите и ресторантите в ЕС искат 5% ДДС за сектора

   
Хотелите и ресторантите в ЕС искат 5% ДДС за сектора

Временно да се намали ДДС за сектора на гостоприемството във всички страни от ЕС на 5%, настояват от ХОТРЕК – Европейската асоциация на хотели, ресторанти, заведения и кафенета, чиито единствен пълноправен член за България е Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). Организацията вече излезе с позиция относно исканата промяна и се обедини около предложението по време на 81-та генерална асамблея, която се проведе вчера онлайн, съобщи представителят за България и участник в асамблеята и член на Изпълнителното бюро на БХРА Бранимир Миланов. Позицията на ХОТРЕК ще бъде представена и защитена пред европейските институции.

Вярваме, че временното намаляване на ДДС би било изключително ефективна мярка в подкрепа на възстановяването на хотели, ресторанти, барове и кафенета в цяла Европа, категорични са от ХОТРЕК. И допълват, че приветстват мерките на ЕС за подпомагане на сектора, включително и инициативите на самите държави, като намаляване на ДДС за заведенията от 20 на 9 на сто в България.

От ХОТРЕК подчертават ползите от предлаганото намаляване на ДДС за хотели и заведения на 5% в целия ЕС. На база на направен анализ от ХОТРЕК посочват доводите си защо тази мярка би била работеща както за бизнеса, заетите в сектора, потребителите, така и за националните и европейска икономики.

Ползи за работни места и потребители

Според тях мярката ще запази работни места в сектора на гостоприемството и ще намали риска от повишаване на цените на хотелиерските услуги, което би било и единствения шанс за оцеляване на бизнеса при запазване на сегашната данъчна ставка.

Спасяват се засегнатите от кризата сектори

Намаляване на ДДС ще спаси засегнатите от кризата сектори, категорични са от ХОТРЕК. След финансовата криза от 2008 г. Франция въведе намалена ставка на ДДС за ресторантьорските услуги и това доведе до 17% по-малко фалити в сектора, като по този начин са спасени 18 000 предприятия и 30 000 работни места. Намаляването на ДДС в Швеция през 2012 г. е довело до допълнително увеличение на оборота с 5,6% за ресторантите.

Дълготрайно създаване на работни места и по-добри заплати

6 години след намаляване на ДДС в Германия от 19 на 7% в сектора за настаняване, е изчислено, че благодарение на тази мярка са създадени допълнителни 46 666 работни места. Подобна е картината и в Швеция.

Повече инвестиции и по-голяма устойчивост

Примерите за намаляване на ДДС в ЕС категорично показват, че мярката води до увеличаване на  инвестициите в сектора, хотели и зеведения се обновяват и модернизират, повишава се качеството на предлаганите услуги и в крайна сметка се подпомага устойчивото развитие на индустрията.

Стабилни или по-ниски цени за потребителите

Намаляването на ставката на ДДС има положителни ефект и върху потребителските цени, показват анализите на ХОТРЕК. Във Франция, година след намаляването на ДДС от 1 юли 2009 г. за ресторантьорските услуги, цените в сектора намаляват средно с  0,92%, докато индексът на потребителските цени за цялата икономика се увеличава с 1,51%. Във Финландия, след намаляване на ДДС за ресторантьорските услуги от 22 на 13% през юни 2010 г., спадът на потребителските цени е между 4 и 5%.

Въздействие върху държавните финанси

Ниските ставки на ДДС позволяват по-значителни инвестиции в сектора, като по този начин допринасят за по-нататъшно повишаване на качеството, което е един от най-важните фактори в глобалната конкуренция. Високото ниво на инвестиции допълнително допринася косвено за растежа и заетостта в свързаните индустрии (като строителството). В хазната влизат допълнителни приходи и се пестят разходи от социални помощи, изчисляват от ХОТРЕК.

 



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати