Събития

Пресъздадоха военно-историческа възстановка от 1944 г.

   
Пресъздадоха военно-историческа възстановка от 1944 г.
  google


Военно-историческите възстановки са начин за помирение с историята, според ген. Константин Попов, председател на Комисията по отбрана към 44-то Народно събрание. Той беше един от стотиците гости, които наблюдаваха военно-историческа възстановка на Нишката операция от 1944 година, която се състоя на полигона на НВУ"Васил Левски" край великотърновското село Беляковец.

Събитието се реализира от Националния военен университет и Клуба за военно-исторически реконструкции "Братя по оръжие" с подкрепата на Министерството на отбраната.

Нишката операция, която се провежда между осми и 14 октомври 1944 година, е една от успешните и знаменателни за българската военна наука операции, посочи доц. Момчил Тачев от Клуба за военно-исторически реконструкции "Братя по оръжие".

Българската армия, която по това време е част от антихитлеристката коалиция, се сражава срещу немски части в Югославия постига значителен оперативен и тактически успех като успява да изолира и разгроми 7-а СС дивизия. В пресъздаването на операцията участваха над 80 реставратори, както и тежка немска и съветска техника, ползвана по времето на Втората световна война.

Зрителите усетиха атмосферата на битката, в която участва и танк Т-34, възстановен от личния състав на Военния университет.

Според бриг. генерал Иван Маламов, началник на висшето училище, подобни възстановки имат възпитаваща роля за младите поколения, а за курсантите са нагледни уроци как се планира и осъществява военна акция. Той посочи, че и за в бъдеще полигонът на военното училище ще бъде арена на която сърцати и родолюбиви организации ще могат да демонстрират успешни битки, част от славната история на Българската армия.

Курсатните, участвали във възстановката получиха награди, а гостите опитаха ястия, подготвени в полева военна кухня.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати