Новини

Гърция въвежда вечерен час

  22.10.2020 21:33  
Гърция въвежда вечерен час

Гърция отново задължи гражданите си да носят маски навън и наложи вечерен час в областите, където има най-голям брой заразени. Това обяви премиерът Кириакос Мицотакис в телевизионно обръщение.
Новите мерки ще започнат да се прилагат събота в 6:00 часа сутринта и ще се отнасят за Атина, Солун и други райони. Полицейският час ще продължава от 00:30 часа до 5:00 часа.
Забранено е да се събират повече от 9 души, дори и при спазване на дистанция. Заведенията ще работят с намален капацитет, като клиентите са задължени да носят маска до заемане на масата.

Премиерът отново призова младите хора да не се събират по терасите на сградите, което е на мода в последните месеци. Най-силно се разпространява епидемията сред младите хора на възраст до 30 години. "Нека се въздържаме от празненства за кратко, за да запазим здравето си за дълго", призова Мицотакис.

Трети пореден ден Гърция отчита рекорден брой заразени с коронавирус, като инфектираните все повече се доближават до 1000 на ден. За последните 2 седмици в страната са открити над 6000 новозаразени.

Ситуацията е все по-драматична, властите вече затвориха 2 области в Северна Гърция, а в следващите дни се очаква да наложат пълна карантина в още 3 области – Солун, Серес и Янина. Козани и Кастория вече са под пълна блокада. Местните жители нямат право да напускат областта, в колите могат да пътуват до 3-ма души и се препоръчва да не се посещават дори роднини.

Само за ден заразените в Солун са се увеличили с 30%. В късните часове полицията в града вече налага строг контрол на места, където се събират млади хора.

Областният управител на Солун Дзидзикостас предупреди, че се върви към пълно затваряне заради нарастващия брой на заразените. Те са предимно са млади хора – студенти и работещи в кафенета и барове, а при тях е почти невъзможно да се установят контактите, което предполага силна епидемологична активност, коментират експерти.