Новини

Марияна Николова призова Балканите да останат отворени помежду си за туристи

   
Марияна Николова призова Балканите да останат отворени помежду си за туристи

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова разговаря с министъра на културата и туризма на Република Турция Мехмет Ерсой. С турския си колега обсъдиха възможностите за съвместни инициативи между двете страни.
Стратегическото ни географско положение, инвестициите, които и България, и Турция направиха в подобряването на транспортната свързаност, благоприятните условия и стимулите, които предоставяме на бизнеса, дават своето отражение – днес Турция е сред петте най-големи търговски партньори на България, заяви вицепремиерът. И уточни, че размерът на двустранния стокооборот е близо 5 милиарда долара годишно.
Двамата министри обсъдиха и здравната сигурност, като министър Николова обясни, че у нас се спазват всички противоепидемични мерки. Това бе отчетено и от организации като Световния съвет за пътувания и туризъм, който сертифицира България с печат за сигурна дестинация, разясни още тя. Вицепремиерът Николова предложи на турския си колега съвместно да отправят апел и към останалите си колеги от балканските страни границите да останат отворени и да не се въвежда карантина. Като крайни мерки да се въвежда само отрицателен PCR тест, предложи Марияна Николова.
Тя запозна турския министър с туристическите пътувания между двете държави и изрази надежди, че след преминаване на кризата от COVID-19 могат да се постигнат още по-добри резултати. В момента поради пандемията срокът за резервации е намалял от един месец на една седмица и пътуванията се планират в последния момент спрямо развитието на здравната обстановка.
От своя страна г-н Ерсой отбеляза, че в условията на пандемия с българските туристи не се наблюдават проблеми и потокът към Турция е голям. Според него турските туристически компании проявяват интерес за инвестиции в България и останалата част от Европа. Вицепремиерът Николова получи покана да се запознае с въведените противепидемични мерки. Турското министерство е направило кампания за популяризирането им чрез видео клипове и отбеляза, че създаването на усещане за сигурност у туристите е от особена важност.
Министър Николова отправи покана към своя домакин да посети България за провеждане на третото заседание на смесения комитет по туризъм. Турският министър Ерсьой благодари и потвърди желанието си да участва в неговото провеждане.
В заключение министър Ерсьой коментира, че отношенията между България и Турция са много добри и чрез културата и туризма могат да бъдат издигнати на по-високо ниво. Той благодари на България за подкрепата, която страната му получава по пътя си към ЕС.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати