Новини

ЕС ще дава пари за туризма

   
ЕС ще дава пари за туризма

Европейската асоциация на хотели, ресторанти, заведения и кафенета (ХОТРЕК) призова правителствата в ЕС да включат сектор туризъм в националните си планове за възстановяване на икономиката от кризата, породена от епидемията на COVID -19. Ако това не се случи, страните няма да могат да се възползват от допълнителните средства за помощ на развитието на устойчив туризъм и дигитализация на сектора, алармираха в свой манифест от ХОТРЕК, чиито единствен и пълноправен представител за България е Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Пътуванията и туризмът са най-засегнати от COVID-19 и изискват инвестиции на стойност 161 млрд. евро, за да се върнат на нивата от преди кризата, се казва и в съобщение на Европейската комисия. Новият механизъм за възстановяване и устойчивост, предложен от ЕК, за да помогне на ЕС да се възстанови след пандемията, предлага безпрецедентна възможност да подкрепи туризма.

За да се възползват от финасиране по Механизма за възстановяване и устойчивост на ЕК, държавите-членки трябва да представят на ЕК до април 2021 г. своите проекти на планове за възстановяване и устойчивост, очертаващи националните програми за инвестиции и реформи в съответствие със стратегическите цели – цифровизация и устойчивост.

Междувременно секторът се нуждае от постоянна подкрепа, за да оцелее и да подпомогне възстановяването, се казва в манифеста. От ХОТРЕК припомнят, че секторът допринася за 9,5% от БВП на ЕС, осигурява работа на 22,6 милиона души и има пряко въздействие върху много други икономически сектори. Европейската икономика и социално благополучие очевидно са в опасност, ако не предприемем спешни действия за изграждане и финансиране на възстановяването на туристическия сектор, се казва в манифеста. Всяко евро, генерирано от туризма води след себе си допълнителни 56 процента от добавената стойност в косвен ефект върху други отрасли, припомнят от ХОТРЕК.

С подходяща подкрепа туризмът може да бъде един от най-ефективните двигатели за постигане на устойчиво развитие, защото подпомага заетостта във всички области, допринася за благосъстоянието и генерира приходи, необходими за запазване на идентичността на общността, културата и наследството, категорични са от ХОТРЕК.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати