Анализи Хотели

Пилее се природното богатство на България

   
 Пилее се природното богатство на България
Най–горещият гейзер в Европа извира в центъра на Сапарева Баня

Драгомир Николов, Euractiv.bg

България е втора след Исландия в Европа по находища на натурална минерална и изворна вода. Страната разполага с над 1600 извора и 600 разработени находища на минерална вода. Eдинственият активен гейзер на Балканите, с най-топла вода в Европа (103 градуса), извира в Сапарева баня. Цялото това природно богатство обаче не носи здраве и пари гражданите, а се разсипва почти недокоснато, съобщава euractiv.bg.

Официалната статистика на Министерството на околната среда и водите показва, че 75% от водата се пилее. В по-голямата част от страната обществените бани са разграбени и затворени.

Състоянието на българските балнео и спа курорти и възможностите за първи стъпки за реновирането им с европари разглежда специален подкаст на EURACTIV България. Целият разговор по темата можете да чуете тук euractiv.bg

За първи път по новата европрограма “Развитие на регионите” ще има целеви средства за инфраструктурата в балнео и СПА курортите

“Инфраструктурата в българските здравни курорти е на изключително високо ниво, конкурентно модерно, европейско, говорим за основните дестинации Сандански, Хисаря, Велинград, Кюстендил, Белчин, Свети Константин и Елена, Албена. Пампорово и т.н. В много от тези курорти има и сериозни проблеми и има нужда от целеви средства и проекти, за да се подпомогнат общините, за да си завършат грубо казано къщичките. Например, Велинград – спа столицата на Балканите, чудесни хотели, чудесен продукт, но като погледнем дестинацията като една цялост никаква завършеност. Липсва ни например т.нар. „питеен павилион“, който е мястото, където българи и чужденци могат да пият вода от повечето извори, които са на територията на общината и да се запознаят със състава на водата”, коментира Сийка Кацарова председател на председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм (БСБСПА) и вицепрезидент на Европейската СПА асоциация.

Тя коментира, че в курортите липсват фитнеси на открито, насочени към възрастните хора. Тръбопроводната мрежа, по която стига водата от извора до обектите в курортите в редица общини, е изключително остаряла. „Изтича вода и губим национално богатство“, каза още тя.

Сериозен проблем са рухналите обществени бани, част от които са и архитектурни паметници с изключителна стойност.

“Кюстендил е една такава болка за мен, защото това е исторически термален курорт на Европа, включен в проект Европейските термални курорти на Европа, но банята е във вид, в който няма как да я презентираш“, казва Кацарова.

Министерство на регионалното развитие обещава, че ще бъдат предвидени европейски средства за реновиране на СПА-инфраструктурата.

“Балнео и спа курортите, както и хотелиерският бизнес в страната ще имат достъп до евросредства за изпълнение на проекти по Оперативна програма “Развитие на регионите“ 2021-2027 г. Те ще могат да получат финансиране за изпълнение на важни инфраструктурни проекти под формата на интегрирани инвестиции в партньорство с други, най-малко три, заинтересовани страни”, посочи за EURACTIV България Деница Николова, зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството.

Местните общности също очакват тези средства

“Определено трябва да има евросредства за развитието на балнео и спа курортите. Още повече, че се опитваме с Българския съюз по балнеология и СПА туризъм да доведем в Хисаря, немски туристи, обслужвани от немската здравна каса, които да се лекуват в България, но за да можем да представяме тази услуга трябва курортите ни да бъдат на ниво”, заяви Пенка Ганева, кмет на община Хисаря.

Общината вече има два сертифицирани хотели, които очакват гостите от Германия.

Ганева посочи, че в Хисаря идват редица чуждестранни туристи, от Русия, Финландия, Германия, Франция, Гърция и Израел.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Audio Player

 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати