Новини

Здравният министър предвижда нови ограничения от четвъртък

   
Здравният министър предвижда нови ограничения от четвъртък


Всички ограничения, които се предприемат за ограничаване на заразата от коронавирус, като целта е те да са медицински целесъобразни, каза днес пред "Нова телевизия" здравният министър проф. Костадин Ангелов. Попитан, дали се обсъжда пълно затваряне на държавата, той отговори, че не се разсъждава в тази посока, но от четвъртък ще има нови ограничения.

По информация на TravelNews от Министерство на здравеопазването, в новата заповед на министъра ще се запази ограничението за провеждането на екскурзиите в страната и до 30 човека при организирането на събития. Тя ще важи до края на ноември. В нея ще бъде уточнено, че екскурзиите и груповите посещения на туристически обекти са забранени на територията на България. Забраната на министъра на здравеопазването няма да се отнася за екскурзиите и посещенията в чужбина. 
Това означава, че туроператорите могат да правят групи по автобусни програми зад граница. В момента единствено такива вървят основно до Турция, Сърбия и Северна Македония. Най-много се пътува до Истанбул и Одрин на пазар. Румъния и Гърция вече са под национална карантина.  

В новата заповед ще се запази досегашната ситуация за организирането на събития. Провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма се допуска при участие на не повече от 30 души. Допуска се провеждането на културни и развлекателни мероприятия (театри, кина, сценични прояви, концерти, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство) при заетост на местата до 30%. Колективните и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер на закрито и открито ще се провеждат без публика. 


"Всички училища, в които има заболяемост над 20%, минават в електронна среда. Другата мярка е осигуряване на зелените коридори за пазаруване на възрастни хора в цялата страна. Следващото е в офисите с големи открити пространства, да работят не повече от 50% от хората на голямо отстояние", допълни Ангелов.

Той поясни, че курсове и кръжоци на закрито ще могат да се провеждат само, ако присъстващите носят маски. "Нощните заведения ще останат затворени. Вечерният час за останалите заведения ще е унифициран за цялата страна и вероятно те ще затварят в 23.30 часа", каза още министърът.

За зелените коридори Ангелов посочи, че се мисли за вариант да има времеви прозорец и следобед. Попитан дали има някакви притеснения, той отговори, че единствено се притеснява дали лекарите и сестрите ще издържат "на това, което случва".

Според него гръбнакът на пандемията може да се пречупи с разум. Според министъра няма недостиг на национално ниво на антимикробни препарати, нискомолекулярни хепарини и кортикостероиди.

Костадин Ангелов изрази съмнения, че има реекспорт на лекарства, но той щял да се спре със законови поправки. Проблем се оказва и презапасяването на хората с медикаменти, които в момента не им трябват. "Не бива да ни води страхът, а разумът. Не може всеки да си купува лекарства и да започва терапия, тя се назначава от лекар. Ако психозата ръководи хората и това се пренесе в болниците, може да стане опасно", подчерта проф. Ангелов.

Той призова хората да спазват противоепидемичните мерки и да се пазят. Министърът се оплака, че на фона на натовареността на спешната помощ има много фалшиви повиквания.

Проф. Ангелов за пореден път изрази увереност, че съвсем скоро ще се въведе електронно даване на направления от личните лекари да PCR тест. "Всеки ще може да отиде в избрана от него лаборатория, като си каже ЕГН-то ще излезе, че има направление и ще му се направи безплатен тест", обясни идеалната ситуация министърът.

Той каза още, че до дни ще има и отговор на въпроса дали по-евтините и бързи антигенни тестове могат да бъдат алтернатива на РСR тестовете. "Ако това се потвърди, ще пуснем достатъчно на регионалните здравния инспекции, болниците, ДКЦ-тата и центровете за спешна помощ, за да бъдат максимално много хора тествани", поясни проф. Костадин Ангелов.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати