Новини

Проверките за глоби от КАТ по границите са незаконни

   
Проверките за глоби от КАТ по границите са незаконни

Върховният административен съд нареди на граничните власти незаконно да спрат връчването на наказателни постановления и фишове на Граничните пунктове "Кулата-Промахон" и "Иленден-Ексохи", съобщиха от пресцентъра на съда. 

Решението е окончателно. 

Делото е образувано по частна жалба на адвокат И. Брусева срещу разпореждане на Административния съд в Благоевград, с което е отхвърлено искане й за прекратяване на връчването на глоби и фишове при преминаване на граничните пунктове. 

Върховните съдии изрично подчертават, че "с оглед на трайната съдебна практика на Конституционния съд, на Съда по правата на човека и на Съда на Европейския съюз, обстоятелството, че държавата не може да изпълни задължението си по връчване на електронни фишове и на наказателни постановления, както и да събира вземанията си по тях, по никакъв начин не може да бъде основание за възпрепятстване на правото на напускане на страната".

Магистратите са описали в определението си и основните законови задължения на граничните полицаи, а именно: установяване на самоличността на лицето чрез идентификация; проверка на валидността на документа; проверка за наличието на признаци за фалшифициране или подправяне на документа.

Граничният полицай може да извърши проверка на лицето и в АИС „Граничен контрол" в рамките на минималната гранична проверка и по правило лица, които се ползват с право на свободно движение, съгласно правото на Съюза, подлежат на минимална гранична проверка.

"Липсва законово правомощие на органите и на служителите на„Гранична полиция“ да извършват контрол по Закона за движението по пътищата, включително проверки за невръчени наказателни постановления и/или електронни фишове и неплатени глоби в срока за доброволно плащане при преминаване на ГКПП Кулата-Промахон и Илинден – Ексохи. Проверките при преминаване на ГКПП могат да бъдат свързани със самоличността на лицата, валидността и истинността на представените документи", пише още в решението на ВАС. 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати