Новини Хотели

Само 14 000 чужди туристи са дошли по морето през октомври

   
Само 14 000 чужди туристи са дошли по морето през октомври

През октомври в областите Варна, Бургас и Добрич, в които има морски курорти, са пристигнали и отседнали едва 14 000 чужди туристи. Това показват данните на Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) на Министерството на туризма, с които разполага TravelNews. Спадът е над 90% спрямо същия период на миналата година. Общо по Черноморието са пренощували над 51 хил. гости, от които 37 000 са българи. Сривът при чужденците е толкова сериозен, че спадовете в сектора не могат да се компенсират.

Данните на Единната система за туристическа информация показват, че повече от 341 хил. туристи са пренощували във всички места за настаняване в цялата страна през октомври. От тях българските граждани са около 283 хил., а чужденците - над 57 хил. Данните за София сочат, че пренощувалите туристи през октомври са над 45 хил., от които над 26 хил. българи и повече от 19 хил. чужденци.

И през октомври българските туристи са продължили да подкрепят бизнеса на хотелиерите. След като в условията на коронавирусната пандемия през август и септември, българският туризъм регистрира над 20% ръст на приходите от нощувки на българи и 12% увеличение на пренощували българи в местата за настаняване, през октомври трендът продължава. В същото време сривът при нощувките и приходите от чужденци се задълбочава.

Ръстът на българите е очакван с оглед на призива на властите българите да изберат пътуванията в страната, както и на ограниченията в международния туризъм. Най-много реализирани почивки в чужбина през октомври има в съседна Турция, обясниха от бранша. Топлото време през октомври удължи сезона за българите по Черноморието. От своя страна, голяма част от хотелиерите намалиха цените на нощувките и на пакетните цени на услугите си в цялата страна.

Разрастващата се пандемия не е добър знак за хотелиерския бизнес. Очакванията са за временно замразяване на дейността през ноември, коментираха от бизнеса. Засега погледите на повечето хотелиери са насочени към студентския празник на 8 декември, откриването на зимния сезон, коледните и новогодишни празници, когато обичайно хотелите са пълни.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати