Анализи Турагенции

Доброслав Илиев: Всички пътувания трябва да спрат според заповедта на здравния министър

   
Доброслав Илиев: Всички пътувания трябва да спрат според заповедта на здравния министър

Контролните органи спряха днес автобус на туристическа агенция с 30 пътници, която се опита да потегли на екскурзия към Рилския манастир. По този повод TravelNews потърси Доброслав Илиев, собственик на туроператора „Глобал консулт БГ“ ЕООД, който работи под бранда “Глобал тур”. Той е председател и на Българската асоциация за рекреация и туризъм.

Защо правите екскурзия до Рилския манастир при забрана от страна на министъра на здравеопазването?

  • Ние пуснахме запитване до Министерството на туризма и до Министерство на здравеопазването във връзка със заповедта да обяснят какво се разбира под екскурзия. Те трябва да пуснат тълкувание. Дали както е описано в закона, че екскурзия е организирано пътуване, което включва минимум две услуги. Отговор не получихме от двете министерства. Моето мнение е следното. Ако забраняват всички пътувания, това означава, че трябва да забранят и редовните автобусни линии. Това пак е пътуване. Имаме официално входирани писма какво разбират министерствата под думата екскурзия. Дали това е организирано туристическо пътуване с обща цена или всякакъв вид пътуване. Това трябва да се изясни. Ако едни хора бъдат качени от точка А до точка Б, това какво е? Ако се закарат хора, които да се поклонят на гроба на Св. Иван Рилски трябва да е ясно какво е това – еднодневно пътуване, екскурзия или трансфер. Ако искаме да заобиколим заповедта и ако подпиша с всеки един клиент договор за индивидуален двупосочен трансфер, примерно от София до Рилския манастир и обратно, това какво е – екскурзия ли е, трансфер ли е. Ако група от десетина приятели и познати се съберат и се качат в автобус по редовните линии и отидат до Пловдив за един ден, това какво е -  екскурзия ли е. Ние правим още екскурзии до Одрин и до Истанбул. Хората като пътуват до там няма опасност от зараза в автобуса, но ако е в България има опасност.

Това означава ли, че със заповедта на министъра на здравеопазването всичко трябва да спре?

  • Всичко трябва да спре, защото в нея се казва, че се забраняват екскурзиите. Хората с индивидуалните си автомобили, които са отишли на Рилския манастир, също са отишли на екскурзия. В заповедта на министъра пише да се преустановят екскурзиите в страната и провеждането на групови посещения на туристически обекти. Ако тръгнем няколко коли и сме група, на екскурзия ли сме или на пътуване. Заповедта не е изчистена и не е конкретизирана. Ние ги питаме какво разбирате под думата екскурзия и отговор до този момент няма. В крайна сметка ние никой не сме хванали и записали насила да пътува с нас. Хората искат да пътуват. Ще дам и друг пример. Хората, които отиват на семинар и ползват 50-местен автобус за случаен превоз, какви са. Те също са на екскурзия. Във Варна предстои туристическо изложение, което ще бъде разделено в няколко зали, за да няма струпване. Ако кача от София хора в автобус за изложението, които искат да го посетят, това разрешено ли е или забранено. Ние предлагаме само транспорт. Като затварят да затварят всичко и да няма такива двусмислени работи и след това някой да си прави политика на наш гръб. На институциите им е по-лесно да пратят няколко екипа, полицаи и телевизионен екип, отколкото да пратят отговори на писмата ни. Да кажат ясно и точно, че се забраняват всякакъв вид пътувания. Но никой не иска да поеме отговорност. Преди две седмици звънях в Министерството на туризма и ги питах какво е екскурзия. От там ми казаха, че екскурзия е организирано туристическо пътуване, както си е по закона. Попитах дали еднодневните пътувания са ескурзии? Те ми отговориха, че не би следвало да са. Те са просто еднодневни пътувания. Помолиха ме да звъня в РЗИ. Звъня в РЗИ в цялата страна и никой не може да отговори. След това стигнах до Автомобилна администрация до отдела за “Случаен превоз”, където една госпожа отговори, че всички пътувания със случаен превоз, са забранени. Попитах как така са забранени всички пътувания със случаен превоз? Ако например имам трансфери на пътници от летище. Тя отговори, че не може. Контролът ще се осъществява от ДАИ по пътя. Звънях на колегите от Конфедерацията на автобусните превозвачи, които ми обясниха, че ДАИ нямат правомощия да правят проверки по заповеди, издадени от министъра на здравеопазването. Неговите заповеди се следят от РЗИ и здравните институции. Всеки си говори кой каквото му скимне! Най-чистата работа е да отменим всичко до края на ноември. Това е, няма какво да направим!

Обърнахте ли се за помощ към браншовите организации в туризма? Вече има 5 сдружения на туроператорите?

  • Какви ли няма. Аз също се питам къде са организациите в туризма и къде са те да защитят нашите права.

Вие членувате ли в някоя организация?

  • Членувам в различни групи на “Бъдеще за туризма” и някакви такива. Но в юридически лица – не! Само сме членове на Конфедерацията на автобусните превозвачи. В туроператорските организации не членуваме, защото не сме съгласни с някои неща, които правят и няма нужда. Те бездействат и събират членски внос от 100-200 лв. на фирма, без да се знае какво се прави с него. Явно пак нищо не се получава с тези организации. За разлика от ресторантьорите и хотелиерите, където имат силни сдружения.  

Българската асоциация за рекреация и туризъм ли организира екскурзиите, защото има такива обвинения към вас?

  • БАРТ не организира нито една от екскурзиите. Асоциацията няма сключен договор с нито един турист. Отстъпките, които се правят са от туроператорската фирма за членове на БАРТ. Колегите ме обвиняват, че БАРТ няма лиценз и организира екскурзиите. Не, БАРТ не организира екскурзии. Организаторът на екскурзията е този, който е подписал договора с клиента. Проблемът в бранша идва от подбиването на цените. Атаката срещу нас от колегите дойде заради цената ни от 23 лв. до Одрин. От два автобуса със 100 човека до Одрин, ние имаме около десетина човека, които са членове на БАРТ. Само те пътуват с намалението от 23 лв., защото са членове на БАРТ и са с ТЕЛК. Останалите хора са си на редовна цена от 35 лв. Казвам на колегите, че ние продаваме на 35 лв., а те подбиват цените, защото продават в колективните сайтове на 27-29 лв. Те подбиват цената и си правят реклама. А, ние когато имаме отстъпка за дадена група от хора, вече се сърдят. В крайна сметка е пазарна икономика. Всеки се оправя, както може. Не може те да подбиват цената и след това да искат да слагат праг, под който никой да не пада. Това вече не е законно.

Другите туроператори точно в това ви обвиняват, че чрез БАРТ подбивате цените!

  •  Ние предлагаме отстъпката само за членовете на БАРТ. Не я предлагаме за цялото население. От 100 човека в Одрин имаме само 10 човека на БАРТ с отстъпка, което е 10% от пътуващите.

Каква е годишната членска вноска в организацията?

  • Лицата с увреждания и ТЕЛК решения не плащат членски внос. Останалите плащат по 10 лв. на година.

Интервюто взе Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати