Новини

ДДС за ски лифтовете става 9%

   
ДДС за ски лифтовете става 9%

Министерството на туризма е предложило да бъде намален ДДС за ски съоръженията на 9% във връзка с подпомагането на предстоящия зимен сезон. Това обяви Ирена Георгиева, зам.-министър на туризма по време на конференция в рамките на изложението Туризъм Експо Дестинация Варна 2020. Данъчното облекчение ще важи за лифтовете и влековете в ски курортите. Предложението всъщност вече е прието и разтълкувано от Министерството на финансите. Мярката е гласувана от Народното събрание при последната промяна в данъчните закони, каза Георгиева.

Според нея по този начин изцяло ще се уеднакви ставката за целия туристически сектор. ДДС от 9% ползват хотелите, туроператорите, ресторантите, заведенията и за храната за вкъщи.

Ирена Георгиева обясни, че мярката за подпомагане на туроператорите с чартърните полети ще продължи още през 2021 и 2022 г. Предстои нотификация за помощта за следващата година от Европейската комисия. 

До момента има подадени 20 заявления от туроператори, които искат държавната помощ от 35 евро за доведен турист през летния сезон на 2020 г., каза Георгиева. Последното заявление е подадено през миналата седмица.  Средствата се отпускат на компании, които използват въздушни превозвачи с валиден оперативен лиценз за изпълнение на чартърни полети до България с цел туризъм. Документите са в процес на обработка. 

Имената на одобрените туроператори за ползване на помощта ще бъдат вкарани в публичен регистър. На този етап нямаме нормативно основание да оповестим кои са те, казаха от министерството пред Travelnews.

Екипът на вицепремиера Марияна Николова е подготвил втория етап от схемата на държавната помощ за предстоящия зимен сезон и за летния на 2021 г., по която ще се възползват туроператорите от 35 евро за доведен турист по чартърни програми. Европейската комисия вече е удължила нотификацията със свое решение от 13 октомври 2020 г., ЕК 2020/C 91 I/01. С него Европейската комисия удължава обхвата на временната рамка за държавната помощ, приета на 19 март 2020 г., за да се подкрепи икономиката в контекста на разпространението на коронавируса. 
Всички раздели на временната рамка се удължават с шест месеца до 30 юни 2021 г. В тази връзка, процедурата по нотификация на помощта от 35 евро за зимния сезон и за летния през 2021 г. ще се осъществи в съкратени срокове, обясниха от Министерството на туризма.

Мирослав Иванов, Варна



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати