Новини Транспорт

Държавата да започне да подпомага и автобусните чартъри

   
Държавата да започне да подпомага и автобусните чартъри
Герчо Герчев

Държавата трябва да започне да подпомага автобусните чартъри с чужди туристи, както това прави със самолетните програми. Това заяви Герчо Герчев, собственик на туроператора “Франга” по време на изложението и конференцията “Туризъм ЕКСПО – Дестинация Варна 2020”. Той води полски туристи по българското Черноморие. Според него поляците обичат да пътуват най-много с автобуси из цяла Европа. За целта е добре държавата да помисли в посока подпомагането, защото полският пазар се превръща във важен за България, обясни Герчев. В момента Министерството на туризма предоставя 35 евро на седалка по чартърните полети за доведен чужд турист. По автобусни програми освен от Полша, най-много чужди туристи по морето идват още от Украйна, Румъния, Унгария и Чехия. 

В допълнение държавата трябва да осигури транспортни коридори за безпроблемно транзитно преминаване на автобусните чартъри през Унгария, Словакия и Румъния до България, каза Герчев. За целта Министерството на туризма и Министерството на транспорта трябва да разговарят с ресорните ведомства в съответните държави, защото през изминалия сезон са затваряли границите си за преминаване, което пречи на туризма.  

Герчо Герчев обяви, че записванията на полския пазар ще стават в последния момент за лято 2021. Една от причините е, че хората не искат да плащат авансови вноски за резервации. В допълнение са започнали фалити на полски туроператори. Той даде за пример, че на 13 ноември 2020 г. е обявила несъстоятелност една от големите компании – “Хермес травел”.  

По данни на община Варна, полските туристи са на четвърто място по посещение в региона през летния сезон на 2020 г. На първо място са българите, следвани от румънците и германците. В региона са пристигнали 19 250 полски туристи. Полша излезе на пето място като най-важен туристически пазар за България през 2019 г. от ЕС и на 9-то място от всички дестинации. През миналата година у нас са дошли над 420 000 полски гости. 

Мирослав Иванов, Варна 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати