Новини Турагенции

Германският Der Touristik отбеляза спад от 80% за България

   
Германският Der Touristik отбеляза спад от 80% за България

Германският концерн Dеr Tоuristik Dеutsсhlаnd отбеляза спад от 80% на туристите през 2020 г. за България. Това обяви на изложението и конференцията “Туризъм ЕКСПО – Дестинация Варна” Стилиян Инджев, мениджър “Договаряне” в представителството на компанията у нас. Прeз 2019 г. oт групaтa нa Dеr Tоuristik Dеutsсhlаnd ca приcтигнaли нaд 115 000 гeрмaнcки туриcти у нac, кaтo ca рeaлизирaли ръcт oт oкoлo 6% cпрямo прeдхoднaтa гoдинa. В групaтa влизaт eдни oт нaй-гoлeмитe туриcтичecки aгeнции в Гeрмaния - ITS, Dеr tоur, Trаvеlix. 

Според Инджев спадът е щял да бъде по-малък ако не са сложили областите Варна и Добрич в червения списък на пътувания за германците. По този начин пострадаха курортите Златни пясъци, Св. Константин и Елена и Албена. През февруари преди коронакризата, записванията за лято 2020 г. за България са вървяли с ръст от 20% спрямо 2019 г., посочи Инджев. 

За следващия летен сезон от концерна очакват записвания в последния момент. Около 5000 германски туристи са прехвърлили почивките си за България от миналия сезон за лято 2021 г., каза Стилиян Инджев. 

Наскоро ръководството на „ДЕР туристик" в Германия разговаря онлайн с вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова. Те откроиха като положителна инициативата на отпусната държавна субсидия от 35 евро на седалка за туроператори ползващи чартърни полети и посочиха, че това ще окаже благоприятен ефект за насърчаване на пътуванията през следващата година. Вицепремиерът от своя страна ги информира, че програмата ще се запази и през 2021 година, като се работи  нова нотификация и одобрение на ЕК съобразно режима на държавни помощи. 

Вицепремиерът представи пред събеседниците си различните рекламни активности си, които Министерство на туризма реализира на германския пазар. Тя подчерта, че се предвижда и  позициониране на реклама на дестинация България на задна корица в един от каталозите в портфолиото на DER Touristik – Dertour. Германия остава сред най-важните пазари за входящ туризъм за България и DER Touristik е един от туроператорите, които са от изключително важно значение за нас, посочи министър Николова.  

Мирослав Иванов, Варна



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати