Анализи Хотели

Станислав Стоянов, Златни пясъци: Очаквам фалити на хотели

   
Станислав Стоянов, Златни пясъци: Очаквам фалити на хотели

България е в открито море и никой не управлява кораба, който се лашка. Капитанът и моряците гледат какво ще се случи. Така описва ситуацията пред TravelNews Станислав Стоянов от Съюза на хотелиерите в Златни пясъци и собственик на хотел “Кини парк”. Според него държавата не подпомага бизнеса и е абдикирала. Ситуацията е много тежка и трагична. По думите му БНБ и правителството трябва да вземат бързо решение за удължаване на мораториума върху кредитите, който изтича. Дори работилите хотели през изминалото лято не могат да си покрият вноските заради трагико-комичния сезон, заяви той. Стоянов е отворил обекта си, но е достигнал заетост средно около 25% за цялото лято. “Това беше сезон с клизма”, подчерта той.

“Надявам се да ни отложат с една година лихвите по кредитите. Поне да остане да си плащаме главницата. Незнам хотелиер, който да не иска да си плаща кредита, но просто в момента е тежка ситуацията”, коментира хотелиерът. Мярката 60/40 за сезонните хотели вече не е работеща, защото не се генерират приходи. Масово се освобождават служители, които отиват на трудовата борса. “Ако държавата продължава в същия дух ще има фалити на хотели”, посочи Станислав Стоянов. По думите му е крайно време тя да се намеси, защото туризмът ще повлече след себе си и други сектори като финансовия, банковия, земеделието, хранително-вкусовата промишленост, транспорт и петролната индустрия. “Ние сме свързани в едно зъбно колело и като се счупи едно зъбче, то започва да прескача”, обясни той.

Хотелиерът очаква още по-лош летен сезон през 2021 г., защото кризата с коронавируса се задълбочава. Няма никакви резервации за догодина и нещата вървят още по-зле. Дори да се пусне ваксината, хората няма да започнат да пътуват веднага. Повечето ще ги е страх и ще им трябва време да се отпуснат чисто психологически. Възстановяване ще има поне след 3-4 години, коментира Станислав Стоянов. Самият той се учудва на оптимизма на Павлин Косев, председател на Варненската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и на други мениджъри на обекти. “Не съм чул собственик на хотел, който да казва ура, че е работил през лятото на 2021 г.”, отбеляза той.

Според него община Варна също тотално е абдикирала от подпомагането на бизнеса и се води труден диалог с нейното ръководство. Вместо да подкрепя бизнеса и да издава бързо разрешителни, тя ги бави. За едно обикновено боядисване се молим с месеци, посочи още Стоянов. Община Варна трябвало да помисли да облекчи бизнеса и плащането на местни данъци.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати