Новини Събития Хотели

Провеждането на събития в хотелите се отлага за пролетта

   
Провеждането на събития в хотелите се отлага за пролетта

Мениджърите на хотели алармират, че фирмите масово местят събитията си за пролетта на следващата година. Всички мероприятия при нас са отменени до март. Първото ни тримесечие на 2021 г. е абсолютно неясно, заяви Нели Недялкова от маркетинга на хотел “Интернационал” в Златни пясъци по време на изложението и конференцията “Туризъм ЕКСПО – Дестинация Варна”. За второто тримесечие са по-оптимистично настроени, защото има запитвания и някои потвърдени събития засега.  

Image

Нели Недялкова

Процесът на възстановяване ще бъде бавен и мъчителен, отбеляза Жулиета Серафимова, генерален мениджър на групата “Гранд хотел Милениум София”, “Гранд хотел София” и “Суит хотел София”. Според нея в момента няма търсене за провеждането на събития. Всички мероприятия за ноември и декември са анулирани. Първи позитивни нотки може да има през пролетта. “Гранд хотел Милениум София” предлага 17 зали, като най-голямата е мултифункционална за 750 човека. Реално могат да се провеждат ивенти до 30 човека във всичките зали. Петзвездният обект е стартирал много добре в средата на юли и е показал добри резултати до ноември.  

Image

Жулиета Серафимова

Серафимова очаква големи международни събития да има чак през есента на 2021 г. Другият им обект – “Суит хотел София” в Студентски град въобще не е отворен още от предната карантина през март. В него са настанявани предимно туристи за големи събития и групи от спортни мероприятия в зала “Арена Армеец” и “Зимният дворец”. Такива не са провеждани в столицата от март насам. Жулиета Серафимова е притеснена, че се променят стандартите в хотелите заради COVID мерките. „Опасно е да не се запази качеството на хотелския продукт за сметка на дезинфекция и дистанция“, подчерта тя. 

„Близките месеци не очаквам съживяване въпреки предстоящите празници“, подчерта Драгослав Минчев, управител на хотел „Метрополитан“ в София. Според него от юни е започнала добра заетост и провеждането на доста събития. Спечелихме много нови клиенти, докато не дойде ноември и започнаха анулациите, отбеляза той. За този период се научили да управляват кризата и разходите. Минчев очаква съживяване напролет. За празниците няма запитвания. Според него хората ще празнуват в къщи за гости в провинцията и в хотелите в СПА курортите. 

Той е забелязал друга лоша тенденция на пазара в София. Започната е ценова война между хотелите, която е безмислена. Търсенето е ограничено, а предлагането на леглова база е огромно. В тази ситуация не можем да увеличим търсенето и е лоша индикация да се дават цени под себестойност, коментира Драгослав Минчев. В бъдеще той очаква общината най-накрая да започне да развива Витоша като ски дестинация. В допълнение и многобройните минерални извори, защото София има потенциал като Будапеща.   

„Дори събитията под 30 човека бяха отложени за март 2021 г.“, обяви Живко Желязков, управител на хотел „Централ“ в София. „Оцеляваме трудно и не е ясно как ще продължим. В момента е много важно да контролираме разходите, защото няма приходи“, подчерта той. Желязков също посочи проблема с ценовата война. По думите му се забелязват цени с 50% надолу на хотели в столицата. 

„Имахме коледни партита и бяха анулирани. В момента работим ден за ден“, заяви Живко Иванов, директор „Управление на активи“ в „Галакси инвестмънт груп“, която е собственик на петзвездните хотели „Интерконтинентал София“ и „Хилтън София“. Според него е смърт петзвездни комплекси в столицата да слязат на цената на тризвездните бази. Все пак трябва да се държи на качеството на продукта. Той обърна внимание на друг проблем в бъдеще, заради който може някои хотели никога да не отворят. Става въпрос за кадрите, които трудно ще се намират, защото бягат от туризма. Това са обучени и добре подготвени хора, които в тази криза не можем да ги задържим дълго време. Те отиват в други сектори, а дори и в кол центровете, посочи Живко Иванов. 

Image

Георги Томов

„Положението е много тежко и от 15 октомври насам ситуацията е критична“, заяви управителят на хотел „Хоризонт“ във Варна Георги Томов. През лятото са наваксали предния локдаун и са реализирали добра заетост. Но от утре нямали нито една резервация занапред. Управителят на хотел „Черно море“ във Варна Веселина Попова посочи, че са имали доста планирани събития до края на годината. Повечето са изместени за пролетта и лятото на 2021 г., за когато продължава да има запитвания. Заради кризата се е наложило да съкратят и 20% от персонала. Продължава и реновирането на емблематичния за Варна хотел „Черно море“.  

Image

Веселина Попова

 

Мирослав Иванов, Варна 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати