Анализи Новини Хотели

Изригна война между мениджъри и собственици на хотели за изминалия сезон

   
Изригна война между мениджъри и собственици на хотели за изминалия сезон
Добромир Вълев (вляво) и Любомир Стамболийски (в средата)

Мениджъри на няколко хотела по българското Черноморие се похвалиха с добър сезон и пълни бази през изминалото лято на фона на световната пандемия от коронавирус. Някои дори спирали резервациите. Същевременно собственици на обекти контраатакуваха, че положението е било трагично и в момента са изправени пред фалити.

„На моменти през юли и август спирахме резервациите за уикендите, защото достигахме 100% заетост“, заяви Николай Драганов, генерален мениджър на Wave resort край Ахелой по време на конференцията и изложението “Туризъм ЕКСПО- Дестинация Варна“. Според него от 25 юли до средата на август са реализирали 70% заетост през делничните дни и до 100% заетост през уикендите. Най-много туристи са имали от България и Румъния, които са съставлявали около 60% от всички гости. Към 15% са били от Германия и по-малко от Полша и Израел. „Много се чудихме дали въобще да отваряме, защото комплексът е нов и непознат. Буквално стреляхме в тъмното. Очаквахме 30% заетост, за да можем да покриваме разходите си и да наложим хотела“, обясни Драганов. Резултатите обаче били по-добри.

Николай Драганов посочи, че са успели да привлекат богати български и румънски туристи. „Имахме българи, които не са стъпвали на нашето море от 10-15 години. Ковид кризата ни даде възможност да ги върнем обратно. Те бяха изненадани от качеството на българския продукт и от нашия ultra all inclusive“, подчерта той. На паркинга масово е имало скъпи автомобили, вкл. „Мазерати“, „Ламборгини“, „Ферари“ и „Порше“. Затворили са на 25 октомври. Wave resort разполага с 1245 легла, 5 басейна, 5 детски площадки, аквапарк и много други атракции. Инвеститор в ризорта е компанията "Ахелой проджект". Съдружници в нея са Венцислав Танчев и Емре Юнсев. Танчев е собственик на туроператора SunTours, представител за България на германския туроператор Alltours. Негов е и бутиковият хотел "Модус" във Варна. Юнсев има два хотела в Анталия и управлява туроператора "Новум туристик", също партньор на Alltours в Турция.

„Уикендите ни се пълниха на 100% и успяхме да реализираме добър сезон. Имаме кредит, който трябва да се изплаща и това ни принуди да работим“, обяви Добромир Вълев, управител на „Топола скайс ризорт“ край Каварна. Над 70% от туристите са били румънци, около 15% българи и около 15% поляци. „Имаше много българи, които бяха учудени, че има такива хотели по нашето море. Една част от тях потвърдиха, че биха се върнали при нас“, коментира той. Отворили са на 15 юни, като през този месец са реализирали само 10% заетост. През юли и август са достигали до 100%. Комплексът разполага с 1200 легла и собственк аквапарк. Планират да довършат още едно крило с 50 стаи за следващия летен сезон. Инвестицията е около 500 хиляди евро. Комплексът е собственост на строителната компания „Експрес гаранцион“, в която група влиза фирмата за изграждане на басейни „Акватек“ и хотелите „Аква“ във Варна и Бургас, и „Бумеранг“ в Слънчев бряг.

Добра заетост отчитат и от „Св. Константин и Елена“ АД заради наличието на минерална вода в едноименния курорт. „Минералната вода дава възможност за възстановяване в тези условия на пандемия и туристите я търсят“, коментира Любомир Стамболийски, търговски директор. Те привличат туристи със своите процедури, като калолечение и пясъчно лечение. Според него трябва да се направи слот анализ на дестинация Варна на какво ще залага в бъдеще и какъв е нейният потенциал. За целта е необходимо създаването на маркетингова стратегия от самия бизнес, за да може да работят хотелите целогодошно. Дружеството е собственик на хотелите „Астор гардън“, „Балнео и СПА Азалия“, „Приморски“ и СПА комплекса с басейни „Аквахаус“ в курорта Св. Константин и Елена, както и „Хотел и СПА Астера“ в Златни пясъци.

Други трима собственици на хотели отчитат лош летен сезон и неясно бъдеще, притиснати от кризата и кредитите. „Мениджърите на хотели да спрат да говорят за изминал добър летен сезон. Причината е, че не знаят реалната картина и проблемите на нас – собствениците”, заяви TravelNews Филчо Ставрев, член на Съюза на хотелиерите на Златни пясъци и собственик на хотел „Нептун“ в курорта Св. Константин и Елена. Според него има голяма опасност Варна, Златни пясъци и Св. Константин и Елена да останат мъртви градове, защото предстоят фалити на хотелиери. Сградите ще пустеят за дълги години напред или ще бъдат изкупени на безценица.

Затова Ставрев настоява държавата да подпомогне бизнеса с разсрочването на кредитите за поне 3-4 години напред, както правят в други страни от ЕС. Мораториумът по плащането им изтича в края на годината, а те вече трудно се обслужват. „Туризмът е в пълен колапс и държавата като майка трябва да помогне. Министерството на туризма, хотелиерите и туроператорите не очакваме добър сезон и през 2021 г.“, коментира Филчо Ставрев. По думите му масово собствениците на обекти освобождават персонала, защото не могат да го задържат дори и по мярката 60/40 до следващото лято. Хората не могат да отидат и на борсата, защото са работили само 2-3 месеца през изминалия сезон. За да се регистрират трябва да са работили минимум 9 месеца. Държавата в лицето на Министерството на труда и социалната политика трябва да се намеси и да защити тези хора, подчерта хотелиерът. Според него служителите бягат в други сектори и догодина няма да има никакъв персонал по морето. Това са добре обучени и подготвени кадри с години.

България е в открито море и никой не управлява кораба, който се лашка. Капитанът и моряците гледат какво ще се случи. Така описва ситуацията пред TravelNews Станислав Стоянов от Съюза на хотелиерите на Златни пясъци и собственик на хотел “Кини парк”. Според него държавата не подпомага бизнеса и е абдикирала. Ситуацията е много тежка и трагична. По думите му БНБ и правителството трябва да вземат бързо решение за удължаване на мораториума върху кредитите, който изтича. Дори работилите хотели през изминалото лято не могат да си покрият вноските заради трагико-комичния сезон, заяви той. Стоянов е отворил обекта си, но е достигнал заетост средно около 25% за цялото лято. “Това беше сезон с клизма”, подчерта той.

“Не познавам хотелиер, който да не иска да си плаща кредита, но просто в момента е тежка ситуацията”, коментира хотелиерът. Мярката 60/40 за сезонните хотели вече не е работеща, защото не се генерират приходи. Масово се освобождават служители, които отиват на трудовата борса. “Ако държавата продължава в същия дух ще има фалити на хотели”, посочи Станислав Стоянов. По думите му е крайно време тя да се намеси, защото туризмът ще повлече след себе си и други сектори като финансовия, банковия, земеделието, хранително-вкусовата промишленост, транспорт и петролната индустрия. “Ние сме свързани в едно зъбно колело и като се счупи едно зъбче, то започва да прескача”, обясни той.

Картината в туризма въобще не е оптимистична, както говорят някои колеги. Веднъж отложихме кредитите, но никой не говори за повторното им разсрочване, заяви пред TravelNews Атанас Карагеоргиев, собственик на хотелите „Естрея резиденс“ и „Естрея палас“ в курорта Св. Константин и Елена и член на Съюза на хотелиерите на Златни пясъци. Според него държавата трябва да помогне в тази посока, защото сега се водят разговорите с банките след края на лошия летен сезон. „Очаквам този сезон да се повтори и през 2021 г. Не съм оптимист, защото няма никакви записвания. Всичко ще се случва в последния момент“, каза Карагеоргиев. По думите му вече става въпрос за оцеляване на хотелиерите и на служителите, за които са отговорни. „Няма как да продължим да поддържаме персонала при последния лош сезон и да плащаме заплати. В допълнение имаме задължения към доставчици, данъци и осигуровки“, обясни Карагеоргиев.

Затова е крайно време държавата да помогне на туризма. „Държавата засега само говори и обещава. Реални пари не са постъпили при никой в туризма“, посочи хотелиерът. Според него мярката 60/40 е подигравка към бизнеса. „Тази мярка не е реална за хотелите, които не работят. Дори и за тези, които са работили през лятото, но не са реализирали добра заетост“, каза Карагеоргиев. Според него държавата се държи като мащеха към частния бизнес.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати