Анализи

Безлихвени кредити трябват за затруднените хотели

   
Безлихвени кредити трябват за затруднените хотели

Интервю със Сийка Кацарова, Председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм пред Travelnews

 

 Г-жо Кацарова, как ще работят хотелите и СПА центровете при въвеждането на новите по-строги епидемиологични мерки?

В постоянен контакт сме с вицепремиера и министър на туризма г-жа Марияна Николова, за да преценим заедно как отговорно да работим в условията на усложнена епидемична обстановка. Имаме конкретно предложения за работа в режим на рестрикции.  Целта ни е осигуряване на  безопасност и спокойствие на клиентите, посещаващи спа комплексите с цел превенция, подсилване на имунната система или профилактика на хронични заболявания. Имаме опит и know-how от първата вълна на КОВИД, когато спазвайки стриктно заповедта на министъра на здравеопазването , спа хотелите направиха сериозни инвестиции с цел осигуряване на безопасен и спокоен престой на гостите си и защита на персонала. Те закупиха бактерицидни лампи, прегради за рецепции, въведоха мерки в ресторантите на територията на хотелите, режим на сервиране, намален капацитет на посетители по едно време в общите части,  дезинфектанти, предпазни маски, др.  В спа центровете гостите бяха пропускани на графици с цел спазване на допустимия капацитет. Част от зоните се ползваха само индивидуално /солни стаи например/, а друга част не работеха оглед на минимализиране на риска /парните бани/, дезинфекция след всеки клиент. Спазваха се разписаните предписания, оформени в чек-лист, съгласуван между Министерство на туризма и РЗИ.

 Каква заетост отчетохте в СПА курортите през октомври? Какво показват данните?

Средно   за страната около 10- 20%. Основно се работи петък и събота, а в някои курорти – само събота. За сравнение миналата година заетостта за периода е била инвестиции с цел осигуряване на безопасен и спокоен престой на гостите си и защита на персонала. Те закупиха бактерицидни лампи, прегради за рецепции, въведоха мерки в ресторантите на територията на хотелите, режим на сервиране, намален капацитет на посетители по едно време в общите части,  дезинфектанти, предпазни маски, др.  В спа центровете гостите бяха пропускани на графици с цел спазване на допустимия капацитет. Част от зоните се ползваха само индивидуално /солни стаи например/, а друга част не работеха оглед на минимализиране на риска /парните бани/, дезинфекция след всеки клиент. Спазваха се разписаните предписания, оформени в чек-лист, съгласуван между Министерство на туризма и РЗИ.

Каква заетост отчетохте в СПА курортите през октомври? Какво показват данните?

Средно   за страната около 10- 20%. Основно се работи петък и събота, а в някои курорти – само събота. За сравнение миналата година заетостта за периода е била над 50% . Това са данни по наши вътрешни данни от членове на Съюза.


От началото на ноември хората се притесняват да пътуват заради завишените случаи с коронавирус. Много СПА хотели са празни. Какви действия ще предприемете?

Спазване на мерките, предписани от Министерство на здравеопазването, е приоритет номер 1 за колегите. Клиентите на първо място избират сигурни дестинации и хотели, в които се спазват мерките за дезинфекция и социална дистанция. Безопасно и безпроблемно туристическо изживяване с полезен ефект  за здравето е приоритет при търсенето от страна на клиентите в последните месеци.  Спа центровете работят при спазване на пропусквателен режим и намален капацитет на съоръжения /парните бани са изключени в 90% от хотелите. Определени зони се ползват само индивидуално. Например солни стаи и се дезинфекцира след всеки гост.

Препоръчвате ли на преболедувалите COVID хора да отиват на възстановяване в СПА курортите?

Ако сте забелязали актуалния поздрав днес е  „Остани здрав“, а не „Приятен ден“.  Която дестинация  по-бързо, отговорно  и умно се адаптира към новото нормално “new normal” - тя ще има предимство. Със сигурност на дневен ред в здравната политика на всяка една страна стои и въпросът: Каква рехабилитация ще се препоръча за хората,  преболедували Covid-19. Тук е важно да се разделят тези, които са минали през най-тежка форма на вируса, от тези, с по-лека форма или с безсимптомно преминаване. На изминалия преди дни Борд на Европейската СПА Асоциация темата бе обсъждана. Клиники в Германия, Франция, Исландия и Словакия имат разработени тествани  програми за рехабилитация на преминали с по-леки симптоми и без симптоми граждани.  Със сигурност министърът на здравеопазването работи по въпроса. Това е тема за лекарите. За болниците и за специализираните болници по рехабилитация. Здравният  туризъм като част от превенцията и профилактиката е готов с инфраструктура и екипи да предложи програми за превенция и профилактика. Това е нашето поле за действие. В Сандански, Свети Константин и Елена, Поморие, Кюстендил, Велинград, Хисар, Огняново, Девин, Белчин Баня има програми за превенция  и профилактика  на респираторния тракт, наднормено тегло, сърдечно-съдовата система и др. Те работят от години за местни и за международни клиенти. Днес е актуално да се добавят и програми „ Ментално здраве“ и „Промени в начина на живот“.

Ще поискате ли разсрочване на кредитите на СПА хотелите от държавата, които не могат да ги покриват?

На първо място е изключително  важно мярката 60/40 / в нашия случай е 80/20 с допълнителните 290 лева / да  се удължи  до края на 2021-ва година. Това гарантира запазване на работни места на специалистите в спа центровете. Трябва да бъдат отпуснати безлихвени или нисколихвени кредити за затруднените и да бъдат отворени програми. Разчитаме и на грантови програми „Адаптиране на дейността“ и „Малките големи“. Изключително важно е включването на туризма в редактиран „План за възстановяване и устойчивост на Република България“. Тук е мястото да благодаря на вицепремиера и министъра на туризъма г-жа Николова за  адекватната й реакция  и ангажираността й по темата.


Има ли анулации за студентския празник, за Коледа и за Нова година заради страха на хората и заради въвеждането на новите мерки?

Личното ми мнение, споделяно и от колеги  от УС на Съюза е, че е меко казано безотговорно /не искам да употребя по-силна дума/  да се мисли за празнуване на Студентски празник.  В тази сложна ситуация, в която здравната ни система е на предела си, медици се заразяват ежечасово, а  университетите са на онлайн форма на обучение - какъв ще е този празник?  Не го разбирам и ако някой от туристическия бранш настоява, със сигурност ще бъде обявен в нахалство /отново думата е мека/ от страна на обществото. Не е лесно на никого и всеки трябва да понесе неудобство или ограничение за известен период, за да се опазим взаимно. В цяла Европа са налице сериозни ограничения,  като крайната цел е да посрещнем по-спокойни семейните празници – Коледа и Нова Година. Вярвам, че за коледните и новогодишни празници ще има резервации в последния момент ако намалят заразените хора до тогава. Хората имат нужда да излязат от домовете си, да разпуснат, но ако е възможно за празниците трябва да е отговорно. Те ще  избират места, в които мерките се спазват и се чувстват сигурни. В които им се предоставя услуга полезна за здравето, за да заредят батерията. В този смисъл мотото на Министерството на туризма: „Зимните курорти – укрепват Вашето здраве“ с допълнение от нас „Спа курортите – вашето сигурно място за укрепване на имунната система“ е посланието ни към българите.

Интервю на Мирослав Иванов  



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати