Новини

Новите мерки ще важат до 21 декември

   
Новите мерки ще важат до 21 декември

Новите по-строги ограничителни мерки, влизат в сила в петък вечерта (27 ноември 2020 г.) и ще продължат до 21 декември, обяви здравният министър Костадин Ангелов. В тази връзка въвеждаме следните мерки, считано до 21 декември 2020 година:

Преустановяват се присъствените учебни занятия във всички образователни институции - както за учениците, така и всички извънкласни дейности, всички групови занятия в групови центрове, всички ВУЗ-ве, детски градини и ясли.
Преустановява се провеждането на всички групови мероприятия с изключение на някои театри, където се спазва дистанция, има 30% заетост на залите и достатъчно дистанция.
Преустановяват се всички колективни или индивидуални спортни мероприятия за лица до 18-годишна възраст и всички частни мероприятия за повече от 15 души.
Преустановяват се посещенията във фитнесите, заведенията за хранене и развлечение. Допускат се само доставки или вземане на храна за дома и офиса. Преустановяват се посещенията в игралните зали и казина, както и в търговските центрове с изключение на оптиките, хранителните стоки, аптеките, офисите на телекомуникационните оператори, аптеките и зоомагазините в тях.
Магазините в кварталите ще продължават да работят, обясни Ангелов.
Преустановяват се екскурзиите и организираните пътувания в страната и чужбина, както и посещения на туристически обекти. Преустановява се организирането на събития - конференции, семинари и други мероприятия.

Забрана за частни тържества с над 15 човека, предвиждат още мерките. Вечерен час или други ограничения, налагани от редица европейски държави, няма да се налагат, увери министърът.

По думите му парковете и градините остават отворени и не се налага вечерен час в нито една сфера.

Проф. Ангелов уточни, че бизнесите, които не фигурират в заповедта могат да работят. Според него могат да работят кварталните магазини, железарии, фризьорски салони и др. при спазване на епидемиологичните мерки.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати