Анализи Новини

Втора организация Алианс Туризъм ще обединява бранша

   
Втора организация Алианс Туризъм ще обединява бранша
Туроператорите може да се обединят с хотелиерите от БХРА

Предстои създаването на втора организация, която да обединява туристическия бизнес в България. Засега работното име е „Алианс Туризъм“, съобщиха пред TravelNews представители от бранша. Нейни учредители се предвижда да бъдат Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), сдруженията на туроператорите, на екскурзоводите, на мениджърите на хотели и др. Това е ново разделение в туризма след обявеното учредяване днес на Конфедерация на българския туристически бизнес. Ситуацията показва, че браншът дори в най-трудните си времена не може да се обедини под една шапка.

„Никой не ни покани за учредяването на Конфедерацията и вероятно ще вървим към създаването на организация, която да обединява реалния и работещия бизнес“, заяви за TravelNews Димитър Попов, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА). Същото потвърди и Павлина Илиева, председател на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение бъдеще за туризма“. Те също не са поканени за участие. „Въпреки, че нямаме самочувствието да сме група милиардери сме категорични, че реално работещия сектор в туризма не е поканен да се включи в Конфедерацията. БХРА не е съгласна да участва в подобно обединение, което не е на база принципни позиции, а въз основа на неясно декларирани интереси с политически нюанси. Ние винаги сме готови да участваме в реално обединение на бранша, което ефетивно защитава интересите на сектора като цяло, а не на отделни играчи. И не създадено от министър, за което още преди време в свое телевизионно участие съобщи икономическия министър Лъчезар Борисов. Ние не искаме да бъдем употребявани за задкулисни игри и политически цели и да ни включват служебно в платформа, която събира на една маса единствено малка част от сектора“, коментираха в прессъобщение днес от БХРА.

Хотелиерската асоциация и сдруженията на туроператорите се събират на обща среща и ще излязат с позиция следващата седмица. Новият Алианс се предвижда да бъде учреден от БХРА, АБТТА, Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА), СТТА „Обединение бъдеще за туризма“, Сдружение „Туризъм“, Асоциация на екскурзоводите в България (АЕБ), Съюз на екскурзоводите в България, Югоизточен съюз на екскурзоводите, Асоциация на специализираните експерти в туристическата индустрия (АСЕТИ), Българска асоциация на експертите в туризма, Българска асоциация за алтернативен туризъм, Асоциация на планинските водачи в България и др. Засега не е ясно най-новото туроператорско сдружение – Българска асоциация за изходящ туризъм към кое обединение ще се присъедини.

Сред учредителите на Конфедерацията на българския туристически бизнес, които се представиха днес са Националният борд по туризъм, Българско конгресно бюро, на което НДК е ротационен председател, Българска асоциация на заведенията, Сдружение на заведенията в България, Български туристически съюз и „Българска туристическа камара“. За ротационен председател е избран доц. Румен Драганов. В обединението няма нито една туроператорска организация. БХРА обяви, че се оттегля от конгресното бюро заради влизането му в Конфедерацията.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати