Новини Събития

Теодора Жилкова, Конгресно бюро: БХРА има право да ни напусне

   
Теодора Жилкова, Конгресно бюро: БХРА има право да ни напусне

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) има право да напусне Българското конгресно бюро (БКБ), заяви Теодора Жилкова, изпълнителен директор на събитийната организация. Повод за нейните думи стана разпространеното днес прессъобщение от хотелиерската асоциация, че напуска БКБ заради присъединяването към новата Конфедерация на българския туристически бизнес. БХРА е сред учредителите на БКБ. В конгресното бюро сме коментирали да се обединяваме и да вървим заедно напред. Ако БХРА не споделя целите ни за превръщането на България в конгресна дестинация и за създаването на устойчив растеж, имат право да излязат, коментира Жилкова. Тя определи ситуацията като битка за политики.

БХРА днес оповести, че напуска конгресното бюро. Причината е, че организацията се присъедини към новата Конфедерация на българския туризъм само уведомявайки членовете си за своето решение. БХРА обаче не е съгласна да участва в подобно обединение, което не е на база принципни позиции, а въз основа на неясно декларирани интереси с политически нюанси. БХРА не е лидерска организация и решенията в нашата асоциация не се взимат еднолично, под нечия чужда дитовка. Затова и зад позицията ни да се оттеглем от БКБ стоят единодушно гласовете на всички в Управителния съвет на БХРА, която е основател и член на УС на Българското конгресно бюро, обясниха от хотелиерската асоциация.

БХРА е против автоматичното и потайно включване като патерица на БКБ в нова платформа. Това е недопустимо за национално представена организация с 30-години история, 36 регионални структури и над 3000 членове в цялата страна, без да сме запознати с идеите, които тя ще защитава, целта на създаване, правилата на работа и ролята на БКБ в нея. Още повече, че при самото създаване се декларира политическа обвързаност, предвид че в официалния документ до нас се говори за „важни заявки, преди старта на предизборни кампании и нови мандати”. През десетилетията, в които същестуваме ние ясно сме показали, че сме добър партньор, но и браншови коректив на държавното управление, засягащо сектор “Туризъм”, без да участваме в политически игри. БХРА отказва да е част от платформа, която не е ясно чии интереси ще защитава и затова прекратява членството си в БКБ, тъй като политиката му вече няма да кореспондира с политиките на БХРА, се посочва в становището.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати