Новини Хотели

Масово се отменят резервации от курортите

   
Масово се отменят резервации от курортите
  google

След новите епидемични мерки студентският празник е под въпрос. Съдбата на хотелиерския и ресторантьорския бранш също. В Банско резервациите вече се отменят, а бизнесът не знае дали и как ще оцелее.

Минути след като правителството обяви новите мерки срещу разпространението на ковид-19, хотелите в Банско започнаха да получават откази за студентския празник 8-ми декември.

„Канселация! Сега започва истинска канселация. Връщане на средства, ние сме закупили продукти, положили сме усилия и връщаме“, каза Малин Бистрин, председател на Съюза на туристическия бизнес, пред ТВ+.
 
За част от студентите провалянето на празника не е изненада, но бизнесът е шокиран. Габриела Петрова, студент споделя: „Като цяло знаех, че може да не се състои изобщо празникът. По – добре е да се спазват мерките и да се спре заразата, пък празникът може всеки ден, както се казва.“
 
„Много трудни и тежки новини идват за бранша, предвид настоящия зимен сезон. Всеки един участник и деятел в туризма знае, че декември е най-силният месец и ние традиционно сме положили много усилия това нещо да се случи, имаме договорени не само студентски празник, имаме корпоративни събития, имаме отделно празници. Това е едно убийство за бранша“, допълва Бистрин.

Все пак студентите могат да празнуват на малки групи до 15 души в къщи за гости. Но и това е под въпрос. Дешка Кротева, собственик на къща за гости, също споделя: „Питат дали има места и казват много ни се иска, обаче не знаеме, какво ще се случи. За Нова година е същата история. Макар че Нова година е капарирана, нали с уговорката парите да се върнат, ако нещо се случи. Така е и за 8-ми декември.“

Според бранша съвсем скоро ще започнат масови фалити на хотели и ресторанти. По-рано вчера стана ясно, че германският канцлер иска всички ски курорти в Европа да бъдат затворени.

От Министерството на туризма у нас обявиха:

Към днешна дата категорично можем да твърдим, че ски курортите Боровец, Банско и Пампорово отговарят на поставените изисквания в резултат на направените от тяхна страна сериозни инвестиции. Проверките от страна на Министерството на туризма потвърждават високото ниво на безопасност и сигурност в зимните комплекси. В тази безпрецедентна ситуация, водещо в работата на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова, както и на екипа на Министерството на туризма е опазването на човешкия живот и здраве и затова няма да бъдат допуснати компромиси с противоепидемичните мерки.

Както и през летния сезон, така и през зимния България ще разчита основно на вътрешен туризъм, както и на гости от съседните балкански страни. Германските туристи, които практикуват зимни спортове в България, по принцип са малко на брой. А през настоящия сезон са анулирани всички чартърни програми оттам.

Очакваме и всички наши съграждани от утре строго да спазват ограничителните мерки, въведени от правителството, за да можем спокойно и безопасно да посрещнем Коледните и Новогодишните празници с любимите хора на любимите места.

Същото е положението с откази от резернации в Боровец, Пампорово, Велинград, Сандански, Хисаря, и други курорти. Бизнесът ще иска сериозни компенсции на база процент от миналогодишния оборот. В противен случай не може да оцелее и следват фалити. Правителството отказва да чуе апела на хотелиерите, че е абсурдно да работят без да изхранват нормално гостите си. Според тях трябва да разрешат ползването на ресторантите само за нощуващите.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати