Новини Хотели

Любомир Попйорданов: Няма логика в затварянето на ресторантите в хотелите и къщите за гости

   
Любомир Попйорданов: Няма логика в затварянето на ресторантите в хотелите и къщите за гости

Няма логика и яснота в новите мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса, твърдят от туристическия бранш, който е един от засегнатите от ограниченията. Мерките позволяват събиране на не повече от 15 човека. Ресторантите, включително в хотели и къщи за гости, са затворени. „Преустановява се провеждането на групови туристически пътувания с организиран транспорт в страната и чужбина, и групови посещения на туристически обекти в страната“, гласи още заповедта на здравния министър.

Според Любомир Попйорданов, член на УС на Българската асоциация за алтернативен туризъм (БААТ) няма логика в затварянето на ресторантите към хотелите, къщите за гости и хижите. От асоциацията настояват да им бъде разрешено да работят. И Попйорданов е на мнение, че мерките на са съвсем ясни. „Освен ресторантьорите, които явно са добре организирани, никой друг в бранша не получи помощ – нито хотелиерите, нито туроператорите. Браншът е изоставен“, обяви представителят на БААТ в предаването "Чети етикета" на БТВ.

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова вече поиска да отпадне забраната за работа на ресторантите в хотелите. Тя изпрати писмо до здравния министър проф. Костадин Ангелов. Николова настоя да работят при строги противоепидемични мерки и необходимата дистанция.

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) също подкрепя усилията и позицията на Марияна Николова, която настоява за тази промяна. В редица страни в света заведенията в хотели, на летища, аерогари, автобусни и жп гари бяха изключени от мерките за ограниченията, наложени към местата за хранене. Формалното незатваряне на хотелите, въпреки реалната невъзможност да работят и да посрещат клиенти при тези условия, води до това, че за сектора на гостоприемството и неговите служители не са предвидени компенсации, както за останалите затворени бизнеси. Те не могат да се възползват дори от крайно недостатъчната помощ, предвидена за персонала. Работниците в тези заведения няма да получат дори по 24 лева на ден от държавата, въпреки че техните работодатели ще са принудени да ги пуснат в неплатен отпуск или дори да ги освободят. служителите. Хотелите не могат да се възползват и от предвидените, макар и неясно какви към момента, компенсации за затворените бизнеси. Тоест те няма да получат никаква финансова помощ от държавата, въпреки че не могат да продължат да извършват дейността си.

От БХРА апелират кабинетът да реши този сложен за хотелиерския бизнес казус, защото в противен случай обричат бизнесите на фалит, а техните служители на трайна безработица. А бюджетът ще загуби и голяма част от 10-те процента приходи, които в годините преди пандемията влизаха в хазната от плащаните от туризма данъци и осигуровки.

По данни на Института за оценки и анализи в туризма за студентския празник – 8 декември, ще пътуват около 25 хил. студенти (данните са на база онлайн резервации). Това не е много в сравнение с предходни години – само в Банско са празнували повече, отколкото ще го направят тази година в цялата страна. Резервации се правят при гъвкави условия – ако имаш право да се откажеш в определен срок“, коментира Константин Занков от института. Според него в момента има много неизвестни и това създава хаос. Не е ясно например ще работят ли хотелите и ресторантите на Нова година, уточни Занков. По данни на института за новогодишните празници ще пътуват близо 500 хил. души, но това е заедно с посещенията при роднини.

 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати