Новини

Второто обединение в туризма остава за 2021 г.

   
Второто обединение в туризма остава за 2021 г.

Второто обединение в сектора, което засега носи работното име Алианс „Туризъм“, вероятно ще бъде учредено в началото на 2021 г. Предстои част от сдруженията да вземат решение за присъединяване чрез минаването му през общото събрание, което е по-сложна процедура. Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) ще се събере на 17 декември 2020 г. Тогава ще вземем решение за включване в новото обединение, заяви за TravelNews Димитър Попов, председател на организацията. Той също потвърди, че единият вариант е структурата да носи името Алианс „Туризъм“, а вторият Обединение „Туризъм“. „Взели сме решение за включване в учредяването на новата структура, която няма да бъде юридическо лице“, обяви Павлина Илиева, председател на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение бъдеще за туризма“.  

Главен двигател по създаването на втората организация е Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). „Правим обединението от необходимост, в помощ на бизнеса, а не срещу някой. Ще бъде на партньорска оснава и няма да се гони юридическа регистрация, поне засега“, коментира председателят на асоциацията Георги Щерев. Той допълни, че са водени разговори за учредяването на Алианс „Туризъм“ с АБТТА, Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА), ОБТ, Съюза на екскурзоводите в България, Асоциацията на екскурзоводите в България, Сдружение „Туризъм“, Асоциация на специализираните експерти в туристическата индустрия (АСЕТИ), Българска асоциация на експертите в туризма (БАЕТ), Българска асоциация за алтернативен туризъм (БААТ), Асоциацията на планинските водачи в България и др.

Ще бъдем отворени и към други организации, защото ще се обединяваме на принципа на партньорска програма. Целта е да работим за общото благо на туризма и за съпътстващия бизнес покрай него. Искаме да си помагаме сами обединени, подчерта Георги Щерев.

Миналата седмица беше обявено учредяването на Конфедерация на българския туристически бизнес. Те използваха формулата на големите работодателски организации, които се обединиха в Асоциация на организациите на българските работодатели. Тежката ситуация в туризма обаче показва, че браншът дори в най-трудните си времена не може да се обедини под една структура.

Сред учредителите на Конфедерацията на българския туристически бизнес са Националният борд по туризъм, Българско конгресно бюро, на което НДК е ротационен председател, Българска асоциация на заведенията, Сдружение на заведенията в България, Български туристически съюз (БТС) и Българска туристическа камара. За ротационен председател е избран доц. Румен Драганов, който представлява БТС. В обединението няма нито една туроператорска организация. БХРА обяви, че се оттегля от конгресното бюро заради влизането му в Конфедерацията. От своя страна, от Конфедерацията съобщиха, че са канили за учредители още БХРА, АБТТА и Българския съюз по балнеология и СПА туризъм (BUBSPA). Първите две ще участват във второто обединение, а BUBSPA още нямат решение към коя структура ще се присъединят.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати