Анализи Новини

Две браншови организации предлагат 14 спасителни мерки за туризма

   
Две браншови организации предлагат 14 спасителни мерки за туризма

Бургаската регионална туристическа камара и Национално сдружение „Случаен превоз“ изпратиха писмо с искания в 14 точки до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, до премиера Бойко Борисов и до министри.

„На прага сме на честванията на най-християнския празник – Рождество Христово, в който семействата се събират седмица преди Новата година. Тогава усещаме топлината, любовта, сърдечността и връзката между различните поколения. За съжаление обаче, в нашата „държава на обещанията“ ни казаха, че ще посрещнем коледните празници нормално, както и в предишни години. Но пропуснаха да обяснят как това ще стане в
условия на пандемия.
Подложени на кошмара от липсата на работа – дейността ни бе забранена със заповед на министър Ангелкова от 17 март, хиляди работодатели живееха с надеждата, че той ще отмине за месец-два-три, че някак си ще издържат на кризата. Научавахме как останалите държави подпомагат частния сектор и се надявахме макар и със закъснение и в България това да се случи. Уви, дори и сега на прага на Коледа и Нова година, това не се случва.
Позволяваме си една ретроспекция какво направи „държавата на обещанията“ за туризма:

  • Първо, обеща да отпусне бърза помощ в рамките на 10 млн. лв. за първите кандидатствали по програмите на ИСУН. Започна една луда борба за първенство, едно чакане пред компютрите. Помощта обаче дойде след три-четири месеца.
  • Дадени бяха обещания за друга помощ, последваха протести, искания, кръгли маси, предложения от страна на бизнеса. Никой не бе чут.
  • Подкрепата за туристическия транспорт така и не дойде, въпреки обещанията.
  • Липсва програма за екскурзоводите – свързващото звено, без която туризмът не може. Декември дойде, а дори идея няма как да се помогне на гидовете. Но обещание има.
  • Туроператорите и турагентите – най-засегнатите в сектора, все още очакват обещаната помощ от 10 милиона – сума, крайно недостатъчна да осигури ликвидността на фирмите. След 9 месеца агония, без работа и оборотни средства, работодателите са изправени и пред предизвикателството да възстановяват средства на своите клиенти за неосъществени пътувания. Как е възможно това без помощ и нисколихвени кредити?
    Бургаската регионална туристическа камара и Националното сдружение „Случаен превоз“ настояват час по-скоро да се вземат адекватни мерки за спасяване на сектора в следните направления:
  1. Промяна на мярката 60/40 на 80/20, както това направиха много европейски страни и въведоха 90/10 или 85/15, поради липса на оборотни средства цяла година.
  2. Държавата да поеме общественото осигуряване за дейностите – хотелиерство,ресторантьорство, ТО и ТА дейност, заетите в случайния превоз и екскурзоводите.
  3. Министерството на туризма договори 50 млн. лв. от Министерство на финансите за подпомагане на туроператорите и турагенти. От схемите за подпомагане са изключени екскурзоводите и туристическият превоз, както и туроператори и туристически агенти, регистрирани през януари и февруари 2020-а, които нямат никакъв оборот. Не е ясно на таква подкрепа те могат да разчитат?
  1. Бърза и неотложна помощ за не по-малко от 50% от оборота за декември 2019 г. за всички звена в сектора.
  2. Директната помощ за наетите в туризма да бъде диференцирана както следва:
    А) за напълно затворени професии, каквито са ТО, ТА, екскурзоводите и работещите в случаен превоз;
    Б) за частично затворените, чиито обороти бележат спад с повече от 50% в сравнение с 2019 г.
  3. До края на декември правителството на Република България да разработи
    конкретни мерки, ако пандемията продължи и през първото тримесечие на 2021 г. Към тези мерки да се включат всички звена в сектор „Туризъм“ и „Случаен
    превоз“.
  4. Министерството на туризма да систематизира направените предложения от туристическия бранш за устойчиво развитие за периода 2021-2023 г. и да ги предостави за обществено обсъждане.
  5. Министерството на туризма съвместно с туристическия бранш да разработи
    нова търговска и рекламна политика в периода на пандемията от COVID-19,
    която да обхваща и периода след стабилизиране на бранша 2023-2024 г.
  6. Да се увеличат субсидиите на 100% за следващата година, ако влезем в трета и четвърта вълна на COVID-19.
  7. Самоосигуряващите се управители на ООД/ ЕООД, които вече 9 месеца са
    оставени без всякаква социална и финансова помощ и не попадат в обхвата на програмите на МТСП, също трябва да получат по 24 лв. на ден.
  8. Достъп до „евтини кредити“, гарантирани от ББР. Търговските банки
    предлагат кредити, гарантирани от ББР, с висок лихвен процент. Искаме с
    намесата на правителството той да падне с няколко процентни пункта до 2 на сто.
  9. Още веднъж настояваме за облекчаване на визовия режим за руснаци, беларусци, турци и други от трети страни. Не искаме те изцяло да бъдат премахнати, а да бъдат електронни, което ще улесни желаещите да посетят страната ни.
  10. СПА и балнео курортите ни да бъдат сертифицирани като „европейска здравна туристическа дестинация“, за да дойдат европейците при нас. Но преди това е необходима адекватна инфраструктура.
  11. Общинските съвети на 256 общини в Република България на свои заседания да облекчат затворените поради COVID-19 фирми в следните направления:
    А) диференциран данък за придобиване на имущество според оценката;
    Б) освобождаване от такса „битови отпадъци“ до 100 дни след излизане от пандемията;
    В) освобождаване от патентен данък за последното тримесечие на 2020 г., от лихви за данъци и такси за краткосрочни задължения на фирми и граждани.
     

Много подходящ е примерът на Гърция. Правителството свали данъци, намали осигурителните вноски, пое част от наемите, отмени вноската „Солидарност“ за субсидиране на 100 000 нови работни места, за които държавата ще покрива осигурителните вноски.

Искрено се надяваме, че от „държава наобещанията“, България ще се трансформира в „държава на отговорностите“, завършва писмото им.

Вицепремиерът Марияна Николова вече се среща с двете организации и обсъдиха мерките. По повечето се работи от страна на ведомството. Другите касаят Министерството на транспорта и Министерството на труда и социалната политика.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати