Анализи Транспорт

Авиокомпаниите може да въведат задължителната ваксина

  09.12.2020 11:11  
Авиокомпаниите може да въведат задължителната ваксина

В Германия няма да има задължителна ваксинация срещу COVID-19 - поне в това уверява министърът на здравеопазването Йенс Шпан. И все пак тя може индиректно да стане необходима - например, ако самолетните компании въведат изискване да се представя сертификат за ваксинация, за да бъдат допускани гражданите до услугите на въздушния транспорт, предупреждава германският национален ежедневник "Ди Велт", цитиран от "Фокус".

В момента Международната асоциация за въздушен транспорт обмисля възможността за въвеждане на специален "ваксинационен паспорт за пътуване", отбелязва вестникът. Освен това не всичко е в ръцете на авиокомпаниите: някои страни може да въведат ваксинацията като задължително условие за влизане на териториите им.

Подобен сценарий ще постави самолетните компании в ситуация, в която няма да имат друг избор, освен да изискват ваксина срещу COVID-19 като условие за допускане на пасажери на борда. Коронавирусът е заразна инфекция, предавана от човек на човек, и вероятността от заразяване на борда на самолет, където пасажерите седят в затворено пространство един до друг, нараства драстично, припомня вестникът.

Ето защо в бъдеще вероятно авиокомпаниите ще искат да играят на сигурно: всяко огнище на инфекция на борда на самолет ще бъде PR катастрофа за цялата индустрия. Най-голямата германска авиокомпания "Луфтханза" засега уверява, че все още не планира да въведе изискване за задължителен сертификат за ваксинация.

Според Световната банка до 2018 г. 4,2 милиарда души, т.е. повече от половината от населението на света, са летели поне веднъж със самолет. В същото време повечето граждани, които използват въздушен транспорт, не се считат за изложени на риск и няма да са сред първите, които ще получат ваксини срещу COVID-19. Според "Ди Велт", ако авиокомпаниите въведат задължителни сертификати за ваксинация, това може да доведе до създаването на черен пазар за фалшиви удостоверения.