Новини Хотели

БХРА: Хотелите са оставени на произвола на съдбата

   
БХРА: Хотелите са оставени на произвола на съдбата

Всички ние сме свидетели на безпрецедентната криза, в която изпадна туристическия сектор вследствие на предприетите мерки за ограничаване на глобалната пандемия от Ковид-19. Целта на кабинета да запази здравето и живота на възможно най-много българи е неоспорима. Без подходящите икономически мерки обаче тази цел води до смъртта на бизнеси, градени десетилетия, на прекършени човешки съдби, останали на улицата служители, цели региони губят основния си поминък. А всички ние знаем, че пътят към ада е постлан с добри намерения. През последните месеци от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) неколкократно предлага решения, писа писма, дава препоръки, надявахме се на чуваемост, за да намерим заедно с управляващите рецепта, при която хем вълкът да е сит, хем агнето цяло. Давахме примери как е решен въпросът в ЕС и в трети страни, обяснявахме, молихме се, изисквахме. Всичко това водеше след себе си обещания, но не и реални действия. И сега туризмът не просто е изправен до стената, а вече чува как на милиметри от него свисти куршумът, който ще сложи край на мъките ни да се опитваме да оцелеем икономически, да инвестираме и да правим бизнес в България през 21 век, в страна член на ЕС, пише в позиция на организацията.

Изпълнителното бюро на БХРА написа десетки писма до управляващите, проведе безброй разговори, предложи в пъти повече мерки, с които да се спаси туристическият бизнес без това да е с цената на повече заболели и смъртни случаи. Бяхме готови да останем затворени колкото е нужно, стига държавата да ни компенсира финансово. Предлагахме схеми и давахме примери с европейските мерки.

Нарочно не изпадаме в конкретика за всичко случило се от март до сега, за всички предложения и варианти за подпомагане на бизнеса, защото за съжаление всичко това ви е до болка познато. Но днес отново правителството иска да удължи мерките без да помисли да компенсации, което вече обрича бизнесът ни напълно.

Вместо помощ от управляващите получихме подаяние, при това само за част от бизнеса. За заведенията 24 лева на ден е обидно смешна сума за хора, които плащат осигуровки и данъци на много по-високото си реално възнаграждение, за професионалисти като готвачи, салонни управители, сомелиери, сервитьори, бармани, мениджъри. Нощните заведения са неработещи с месеци и без никаква реална перспектива за бъдещето. Чрез затварянето им освен нашия персонал и бизнес бяха изоставени и музиканти, DJ, аниматори, охранители.

Хотелите и прилежащите им заведения с техните собственици и персонал са оставени на произвола на съдбата. За бизнеси, на които се крепи икономиката на цели региони и на държавата с наети хиляди професионалисти – мениджъри, F&B мениджъри, професионалисти в спа центрове, обучени рецепционисти и камериерки, спасители на басейни, както и всички работещи в заведенията им, изброени по-горе, няма предвидена никаква помощ.

И тези кадри, в чието обучение са инвестирани милиони левове, време и ноу хау, ще бъдат загубени завинаги за бизнеса. Така беше и през март–май, така е и сега. Заведенията не работят. Формално хотелите не са затворени, за да не им се изплащат компенсации, но реално не ни позволяват да работим. И докато хотели, заведения, туроператори, транспортни фирми, аниматори и екскурзоводи са оставени на произвола на съдбата, работят магазини, които предлагат не продукти от първа необходимост, а стоки за бита и техника. Всички видяхме клиповете и снимките в социалните мрежи от подобни места, в които на малка площ се събират едновременно по триста човека, а ние не можем дори да нахраним спокойно малцината си гости, които се събират в голямо помещение при спазване на социална дистанция в хотелите и ресторантите.

Не сме съгласни и постоянно да ни противопоставят на медиците. Ние вече доказахме, че не по-малко от лекарите искаме да защитим своите роднини, приятели, гости и персонал и затова взимаме всички необходими и сериозни мерки. Ние и лекарите имаме обща цел – да се върнем възможно най-бързо към спокойно, сигурно и нормално съществуване и да оцелеем както физически, така и икономически, докато чакаме ситуацията да се подобри.

Според нас писането на писма, предлагането на мерки и молбите да се обърне внимание на сектор, който през годините допринася за 10-15 на сто от БВП е изчерпал се модел. Затова през следващите 72 часа очакваме от всяка от 36-те ни регионални структури и от всеки наш член предложения какъв да е пътят, по който ще тръгне БХРА оттук насетне, тъй като е очевидно, че ситият на гладния не вярва. Явно е, че заради противоепидемичните мерки нямаме възможност ефективно да протестираме, но е и явно, че не можем да продължаваме и само да разчитаме на напразни обещания.

БХРА е организация с история и сила, именно защото има хиляди членове. Сега очакваме да предложите какви трябва да са следващите ни ходове и заедно да достигнем до общо решение. Важно е да чуем всеки от членовете на БХРА. И сме готови да предприемем всички действия, които считате за необходими и да вложим нужните усилия в тях, за да защитим заедно не само работата и достойнството си, но и служителите ни, на които на практика се крепи нашия бизнес, се казва още в писмото на организацията.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати