Анализи

Мерките са бюрокрация

   
Мерките са бюрокрация

Едно голямо двуличие и лукавост, която не се харесва на нито един. Това е дискриминация, в момента в големите вериги е най- голямото струпване на хора. Там трябва да има абсолютен пропускателен режим. При нас хотелите работят, но ресторантите – не. Това първо е незаконно, второ се прави, защото нямат пари да ни компенсират, а решението ресторантите в хотелите да отворят от 22-ри декември до 22 часа ражда повече въпроси, отколкото отговори. Така коментира удължаването на противоепидемичните мерки Златко Златанов - председател на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите във Велинград и Западните Родопи.

"И цялата държава за месец да затвори, спасение от вируса няма. Каква е логиката до 10 часа да работи ресторантът? В 10 и 1 минута ще пристигне вирусът ли?  Клиентите няма да дойдат. Другото е да не затворим или въобще да не отворим, ако не затворим ще платим глоби", казва хотелиерът и допълва, че с тези лукави решения ще се гладува, а персоналът отново ще замине в чужбина.

Мерките за подпомагане, по които кандидатстваме са душевадни, бюрокрацията е голяма, искат им една камара документи на колегите. Като искаш да помогнеш – помогни!, коментира Златанов и повтори, че най- дразнеща е дискриминацията за отделните браншове, защото едните ще работят, а другите не.

Той обясни, че хотелите във Велинград са пълни  с резервации, собсвениците имат подписани договори с шоу – изпълнители с хонорар 5-6000 лв. на час! "Но на 50 процента по заетост е друго, а изпълнителят също може да не е съгласен, клиентът също ще си иска менюто и шоуто. И това до 22 часа!! И така стигаме до задънена улица. Защо да работя като съм на минус! Аз дане съм мазохист", обяснява Златко Златанов.

В момента неговият  хотел е пълен на 70 процента и пита как да го направи на 50 на сто?. "Хората вече се обаждат и питат ще бъдат ли приети или не. Използвани са всички платени и неплатени отпуски, и възможности които се дават за персонала. В момента в кухнята са 2 души, вместо 10, защото имам заети 5-6 стаи. Как да платя на тези 10 души, като нямам постъпления. Затова ние казваме или ни отворете, или ни затворете! Туризмът е сложно нещо! В хотела и в ресторанта човек идва не защото е гладен, а за развлечение!", добавя той.

По думите му, в  Европа има тотално затваряне, но покриват всички разходи! "По- добре така да стане и при нас и всичко ще е готово. Такова двуличие не сме очаквали!", гневи се Златанов и предупреждава, че хората са ядосани и изправени пред глад.

Златко Златанов прекарва тежко Ковид - 19 като се  в пловдивската болница "Пълмед". Признава, че вирусът е голяма гадост, и животът на хората е под риск. Дава си сметка, че здравната система е също застрашена, заради недостатъчното останали специалисти, но настоява за секторите да има  предвидимост.

Според него и за ресторантите, които са извън хотелите, трябва да се намери компромис като кетъринг, защото хората ще им избягат. "Започва противопоставянето между хотелиери и ресторантьори, които се дразнят, че ще останат затворени и питат каква е разликата между двата ресторанта. Според Златанов, обаче, на тях поне ще им платят, а на хотелиерите – не. Хотелиерите ни скопиха, казва той.

Ние искаме да ни затворят, но да ни обезщетят, така ще облекчат и здравните заведения. Обаче, няма да ни затворят, защото нямат пари. Гладът е глад, на 1-ви февруари хората ще бъдат на жълтите павета. Борисов знае кое е правилното и трябва да го направи!



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати