Новини Турагенции

Туроператорите получават по 1% помощ от 10-те млн. лв.

   
Туроператорите получават по 1% помощ от 10-те млн. лв.
  dnevnik

Министерството на туризма обяви кои от поискалите помощ туроператори ще я получат. От публикувания списък се вижда, че при кандидатствали 802 фирми одобрени са 720. Общата сума, която ще бъде разпределена между тях, е 10 млн. лв.

По оценка на бизнеса размерът на помощта отговаря на около 1% от оборотите на съответните фирми и е крайно недостатъчна.

Свидна Динева, член на управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти, коментира пред БНТ, че по информация на бранша налични по сметките на ведомството са 2.5 млн. лв. от тази сума и съответно повечето одобрени ще си получат парите догодина. Допълни, че парите ще бъдат използвани основно за разплащане с клиентите, чиито пътувания не са се състояли, но които те са капарирали. По оценки на бранша става дума за общо дължими около 150 млн. лв.

Помощта от 1- млн. лв. бе обещана в началото на август на бизнеса след среща при премиера Бойко Борисов след като дотогава макар и спрял работа от март той не бе получил никаква подкрепа. Парите бяха заделени целево от Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" като обещанието бе да достигнат до бизнеса през септември.

Междувременно фирмите можеха да кандидатстват за подкрепа по грантова схема за 3-10 хил. от средата на май. Свидна Динева обяви, че има фирми, които са одобрени, но и до този момент не са получили грантовете.

Отделно се предвижда с промени в закона за извънредното положение фирмите да получат 4% от оборота си за 2019 г. за разплащане с клиентите и за ликвидна подкрепа. Не е известно кога парите ще достигнат до тях.
Динева цитира данни на туристическия бранш за ЕС, според които общо 7 млрд. евро, платени от туроператори на авиокомпаниите, стоят блокирани при тях за капарирани полети.

"Много спешно трябва да получим тази помощ. Нямаме информация за обявили фалит колеги, но има такива изключително затруднено положение", обясни Динева. "Реално към този момент ние нито 1 лев държавна помощ не сме получили", заключи тя.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати