Новини

Поляците се готвят за ски в България

   
Поляците се готвят за ски в България

„България е предимно за аматьори и средно напреднали, тъй като липсват високи планини, но… става.” – такива коментари на ценители пълнят социалните мрежи в полскоезичните групи, където трескаво се обсъжда как ските да победят коронавируса и сезонът да не остане нулев. На практика за туристите от Полша цяла Европа е затворена. Дестинациите, които приемат скиори се намират в Швейцария и в България, но първата идва твърде скъпа за масовия джоб на средностатистическия Ковалски.

Българските планини са нетрадиционен избор в масовото съзнание на поляците, тъй като страната се асоциира предимно с морските си курорти, но през последните седмици в интернет се леят реклами на Банско, Пампорово и Боровец като конкуренция на затворените Алпи и Карпати. В Полша ски курортите и ски пистите са затворени напълно, същата е ситуацията и в южния съсед Словакия.

Спускането в Австрия е невъзможно заради карантината, на която се подлагат поляците, в Чехия влизането с туристичека цел е забранено, а ски курортите са затворени, във Франция, Германия и Италия действат едновременно изисквания за карантина и забрани за работа на курортите. Карантина е бариерата и пред по-малко популярните центрове в Украйна. При това положение остава България със собствен транспорт – 18 часа до нашите планини от Варшава, толкова, колкото отнема през лятото пътуването до Средиземно море. Плюс е, че за влизане у нас не се изисква тест за COVID-19.

Една от големите туристически агенции „Итака” предлага в портфолиото си 13 хотела от различни категории в Банско, Пампорово и Боровец. „Греланд тур” продава четиризвезден хотел в Банско с двукратно хранене и собствен транспорт за 420 лева за 7 дни – по 60 лева на ден, а най-скъпото предложение е за 750 лева за седмица. Конкурентната „Ербус” има предложения на цена 380 лева за седмичен полупансион в Банско  от 11 до 17 януари. Хит са и седемдневни пакети през януари и февруари в Банско на цена 720 лева на човек за 7 нощувки със закуски и вечеря с включен транспорт.

България е хит в продажбите на агенциите, но голяма част от туристите резервират зимни ваканции директно с хотелите и през сайтовете за резервации на нощувки./monitor.bg



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати