Анализи

COVID-19 върна туризма с 30 години назад

   
COVID-19 върна туризма с 30 години назад

Пораженията от COVID-19 върху туризма са толкова големи, че по целия свят тази индустрия се е върнала с 30 години назад.

През 2020 г. броят на международните пътувания в световен мащаб е паднал с 1,1 млрд. броя и на практика е имало само 400 млн. пътувания - толкова, колкото са били през 1990 г. Данните са посочени в доклад на Световната организация по туризъм към ООН, цитирани от "24 часа".

През последните 30 години е имало само две кризи, които са довели до спад на международните пътувания - пандемията от ТОРС през 2004-2005 г. и световната финансова криза от 2009 г. Те обаче не са имали чак такова въздействие върху индустрията, тъй като в първия случай броят на пътуванията е спаднал само с 2 млн., а във втория - с 37 млн.

По-късно обаче туристическата индустрия се е възстановявала в рамките само на една-две години и отново е имала ръст. Според изчисленията в доклада сега обаче ще са необходими между две и половина и четири години, за да се върне туризмът на нивата си от 2019 г. При това сега няма регион от света, в който туризмът да не е засегнат, а пандемията от ТОРС удари предимно Азия.

Изчисленията в доклада показват, че между 100 и 120 милиона работни места, пряко свързани с туризма, са заплашени от закриване.

Отделно от това загубите за световната икономика само от буксуващата туристическа индустрия се изчисляват на сума между
910 млрд. и 1,2 трилиона долара, което представлява между 1,5 и 2,8% от световния брутен вътрешен продукт.

От доклада излиза, че по света има много държави, в които туристическата индустрия представлява до и дори над 30% от местната икономика и там положението е много тежко. Почти всички такива примери са от Азия, Африка и Тихоокеанския регион, например Тайланд, Индонезия, Малдивската република и др. Силно пострадала е също Куба, но в списъка от 30 най-засегнати страни няма нито една европейска държава.

У нас оборотите в туризма според различни сметки са между 8 и 10% от БВП.

Спадът на туристическите пътувания в България за летния сезон на 2020 г. достигна 80%. През последните няколко години броят на летуващите по Българското Черноморие се движеше между 8 и 9 милиона, докато последното лято с лекия ръст на български летовници броят едва успя да достигне 2 милиона.

Според доклада на Световната организация по туризъм спадът на пътуванията в световен мащаб вследствие на пандемията и ограниченията е бил 70-72%.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати