Новини Турагенции

Кандидатстването за 51 млн. лв. от туроператорите ще става през нова система на Министерски съвет

   
Кандидатстването за 51 млн. лв. от туроператорите ще става през нова система на Министерски съвет

През Системата за Управление на Националните Инвестиции (СУНИ) трябва да мине държавната помощ от 51 млн. лв. за туроператорите, съобщи Димитър Попов, председател на Асоциацията на туроператорите и туристическите агенти (АБТТА). Тя е нова за държавата и през нея ще минават националните средства, които ще се отпускат на бизнеса, по подобие на работещата с европейски средства - ИСУН. Попов се чуди от август 2020 г. до момента защо не е пусната в действие новата система, когато е приключил договорът с изпълнителя. „В момента системата се тества и предстои да бъде пусната. Туроператорите са първите, които ще могат да кандидатстват през нея и да получат национални средства от бъджета“, каза за TravelNews Марияна Николова, вицепремиер и министър на туризма.

СУНИ ще заработи вероятно до края на януари и много бързо ще отворим кандидатстването. Процедурата отново ще бъде опростена, без много документи, подчерта Николова. Постоянно сме в контакт със сдруженията на туроператорите и почти сме готови с изискванията по отпускането на средствата, допълни тя.

През декември беше прието изменение в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, което регламентира въвеждането на нова мярка за държавна помощ и нейното прилагане. Общата стойност на тази субсидия, която се отпуска от националния бюджет, е в размер на 51 млн. лв., с които се предвижда да бъдат подпомогнати безвъзмездно близо 1600 туроператори и агенти. Държавната помощ e предвидена под формата на безвъзмездни средства в размер на 4% от техния оборот без ДДС през 2019 г. за ликвидна подкрепа. Приоритетно трябва да се използват за компенсиране на загуби, произтичащи от отказали се от ваучери клиенти, както и суми, удържани от доставчиците на услуги.

Относно екскурзоводите вицепремиерът обяви, че Министерството на туризма е в готовност за действие по одобрения вече проект за предоставяне на 3 млн. лв. по ОПИК, като се очаква предоставяне на необходимата информация от страна на представители на сдруженията на екскурзоводите и планинските водачи. Плановете са след 22 януари да е готова пълната документация на обществената поръчка, която ще се провежда за предоставяне на средствата. Очакваме в срок до 31.03.2021г. да се пристъпи към подписване на договорите с четирите организации, а реализацията на дейностите по споразуменията да започне през април, посочи Николова.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати