Новини Турагенции

Туроператорите в Тайланд поискаха отпадане на карантината за туристите

  15.01.2021 09:48  
Туроператорите в Тайланд поискаха отпадане на карантината за туристите

Асоциацията на тайландските туристически агенти (ATTA) призовава правителството на Тайланд да разреши на чуждестранни туристи, ваксинирани срещу коронавирус, да влизат в страната без карантина.

Предлага се облекчаването да се въведе от третото тримесечие на текущата година. Това съобщава в. „Банкок поуст“, позовавайки се на президента на ATTA Уичита Пракобгосол.

Ръководителят на асоциацията цитира мрачна статистика: заради отсъствието на гости от чужбина 30% от 10 хиляди фирми за входящ туризъм вече са затворени, 50% временно са преустановили дейността си и само 20% продължават да работят, преориентирайки се към вътрешните туристически потоци.

„Операторите трябва да се борят „до последния си дъх“, за да продължат бизнеса си“, цитира вестникът емоционално изявление на Пракобгосол.

Тайландското правителство трябва да започне да разработва нови правила за влизане, които да включват PCR тестване при пристигане и използването на специални приложения на смартфони от туристи за проследяване на тяхното местоположение, каза шефът на ATTA.    

По-рано , на председателят на тайландското сдружение на хотелиерите (THA) Мариса Сукосол Нунбакди също отправи призив за премахване на двуседмичната карантина за ваксинирани чуждестранни гости.

Позицията на тайландските бизнес асоциации все още не е срещнала подкрепата на министъра на туризма и спорта на Тайланд Пипат Ратчакит Пракан.

Той смята, че е преждевременно да се говори за отмяна на карантината. Неговото министерство само планира да обмисли възможността за разхлабване на някои от ограниченията за престой в хотели.