Новини Хотели

Влагат 7 млн. лв. в нова част на хотел Каменград

   
Влагат 7 млн. лв. в нова част на хотел Каменград

Със символична първа копка днес - 18 януари, започна строителството на третия етап от разширението на Хотел & SPA „Каменград“ в Панагюрище. Инвестицията е на „Асарел-Медет“АД чрез дъщерното дружество „Тракийски хотелиери“ и възлиза на 7 милиона лева. Проектът е дело на арх. Александрина Ненкова от „Турист Строй Проект“ООД, изпълнител на строителните дейности е „Пикси строй“ЕООД, а надзорът ще се осъществява от „Сечков 1“ ЕООД.
 „В може би най-тежкия период за туристическия бранш инвестираме в разширението на хотел „Каменград“, защото тук има голям туристически потенциал, който продължаваме да развиваме. Панагюрище е атрактивна дестинация за културно-исторически, СПА, конферентен, здравен и спортен туризъм“, посочи от името на „Тракийски хотелиери“ Веселина Цоцоркова, която представи инвестицията. Новото крило на „Каменград“ се очаква да бъде готово около Коледа през 2022 година, като капацитетът на хотела ще се увеличи със 128 легла, разпределени в 56 двойни стаи и 5 апартамента. Проектът предвижда в сегашния двор на комплекса да се построи пететажна сграда, която ще бъде свързана със съществуващия хотел и ще разполага със собствена СПА зона.  
Председателят на Надзорния съвет на „Асарел-Медет“АД Димитър Цоцорков даде символичен старт на строителството. Той посочи, че това ще бъде поредната успешна инвестиция на „Асарел-Медет“ в развитието на туризма и пожела в града да се случват повече такива проекти, а в България да има повече градове като Панагюрище. „Всичко това е възможно заради хората с възрожденска ценностна система, които милеят за родния си край“, каза той.
Изпълнителният директор на „Асарел-Медет“ инж. Делчо Николов посочи, че това е знакова инвестиция за компанията. „Понякога минният бизнес неправилно се противопоставя на развитието на туризма. Но тук, в Панагюрище, отдавна виждаме друго – как именно минният бизнес е най-големият инвеститор в местния туризъм, като със своите проекти създава много нови възможности за хората и развитието на региона“, каза инж. Делчо Николов.
Кметът на общината Никола Белишки поздрави „Асарел-Медет“ за поредния голям проект в туризма и посочи, че във времена, когато много предприятия свиват производството си, в община Панагюрище се инвестира с размах.  
„На добър час“ пожела и областният управител на област Пазарджик Стефан Мирев, който изтъкна, че хотел „Каменград“ е емблематичен за Панагюрище и се е утвърдил като притегателен център за туристи от страната и чужбина.  
Четиризвездният хотел „Каменград“ беше разширен през 2011 година, когато „Асарел-Медет“ изгради модерен СПА център, два плувни басейна с минерална вода, комплекс от конферентни зали и спортни игрища. Централният хотел на Панагюрище е обновяван и през 1996 г., като след тази първа реконструкция става Дом на миньора.
 
Отделно каре: ЦИФРИ
 
Преди пандемията Панагюрище отчита сериозен ръст в туризма и доказва потенциала си като туристическа дестинация. За това помагат реновирането на хотел „Каменград“ и инвестицията в „Парк хотел Асарел“, ежегодното гостуване на Панагюрското златно съкровище в музейната зала трезор, спортните събития в зала „Арена Асарел“ и местния културен календар. Броят на регистрираните туристи в община Панагюрище се удвоява до 22 хил. през 2019 г. спрямо 2015 г., показват официалните статистически данни в анализ на Института за пазарна икономика. Над 2,3 хил. са били чуждестранните туристи през 2019 г., което също е рекорд за общината, а реализираните нощувки достигат близо 48 хил. Те нарастват солидно с по около 10 хил. в последните две години преди пандемията, отбелязват от Института за пазарна икономика.

 



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати