Новини Турагенции

Наредбата за новия транш на туроператорите излиза на 29 януари

   
Наредбата за новия транш на туроператорите излиза на 29 януари

Наредбата за отпускането на новия транш от 51 млн. лв. на туроператорите и туристическите агенти се очаква да бъде публикувана в Държавен вестник на 29 януари 2021 г. Това обяви за TravelNews Павлина Илиева, председател на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение бъдеще за туризма“ (ОБТ). В момента тя се финализира от Министерството на туризма и в началото на следващата седмица трябва да бъде подписана от вицепремиера Марияна Николова. Наредбата ще дава указанията за кандидатстване по държавната помощ. Едва след нейното публикуване ще може да бъде открита процедурата за подаване на проекти, каза Илиева.

Очаква се стартът на приема да започне в началото на февруари. Процедурата ще бъде максимално облекчена с подаването основно на декларации. Заявленията се очаква да бъдат разгледани и одобрени до края на февруари, а в началото на март да бъдат изплатени средствата на туроператорите и агентите.

Кандидатстването ще става по изцяло нов ред за отпускането на държавни субсидии – чрез туко-що създадената Система за Управление на Националните Инвестиции (СУНИ) към Министерския съвет. Тя е нова за държавата и през нея ще минават националните средства, които ще се отпускат на бизнеса, по подобие на работещата с европейски средства - ИСУН. Туроператорите са първите, които ще я използват. Системата вече е тествана и работеща, обясни Павлина Илиева.

През декември беше прието изменение в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, което регламентира въвеждането на нова мярка за държавна помощ и нейното прилагане. Общата стойност на тази субсидия, която се отпуска от националния бюджет, е в размер на 51 млн. лв., с които се предвижда да бъдат подпомогнати безвъзмездно близо 1600 туроператори и агенти. Държавната помощ e предвидена под формата на безвъзмездни средства в размер на 4% от техния оборот без ДДС през 2019 г. за ликвидна подкрепа. Приоритетно трябва да се използват за компенсиране на загуби, произтичащи от отказали се от ваучери клиенти, както и суми, удържани от доставчиците на услуги.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати