Новини

От днес Германия затяга контрола по границите

   
От днес Германия затяга контрола по границите

След като в петък германското правителство определи няколко държави като високорискови, от днес това вече ще има конкретни последици. Федералната полиция ще засили контрола по границите, а в два германски града служителите са мобилизирани, пише „Велт“, цитиран от БГНЕС.

От тази нощ в Германия са в сила по-строги правила за влизане на граждани от над 20 държави с особено голям брой коронавирусни инфекции. Тези високорискови зони включват съседна Чехия, туристическите дестинации Португалия, Испания и Египет и САЩ. Всеки пристигащ от там пътник, който иска да влезе на територията на Германия, трябва да представи отрицателен PCR тест на границата.

От федералното вътрешно министерство заявиха, че тестовете ще се контролират на летищата и пристанищата. По границите с държави от ЕС, където няма граничен контрол, влизащите в страната ще бъдат проверявани на случаен принцип и при възникване на подозрения.

Полицията на летището във Франкфурт е засилила контрола върху полетите от високорискови държави. Ще се проверяват щателно заявките за влизане в страната и доказателствата за актуален отрицателен тест за коронавирус. Допълнителните мерки са предназначени да предотвратят разпространението на коронавируса „и да идентифицират хората, които трябва незабавно да бъдат поставени под карантина. С оглед на ситуацията Федералната полиция препоръчва на гражданите да се въздържат от пътуване или да пътуват само по основателни причини.

Във Франкфурт проверките ще се извършват преди реалния граничен контрол - директно на борда на самолета. Очаква се днес това да засегне 17 полета от пет държави. Поради това всички мерки се извършват в тясно сътрудничество със здравните органи, държавната полиция на Хесен, летищния оператор и съответните авиокомпании.

Германия разглежда три категории на рискови региони.

„Нормални“ са държави или региони с 50 новозаразени на 100 000 души население в течение на 7 дни. В тази категория в момента попадат почти всички държави от Европа, с изключение на отделни райони в Гърция, Финландия, Норвегия, Австрия и Дания.

Области с висока честота на заразяване са страните със значително по-голям брой инфекции, отколкото в Германия (200 на 100 000 души). От днес в тази категория попадат иАлбания, Андора, Боливия, Босна и Херцеговина, Естония, Иран, Израел и палестинските територии, Колумбия, Косово, Латвия, Ливан, Литва, Мексико, Черна гора, Северна Македония, Панама, Португалия, Сърбия, Словения и ОАЕ.

Като високорискови държави са определени Великобритания, Ирландия, Южна Африка и Бразилия.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати