Транспорт

IAG купува испанската Air Europa на половин цена

  24.01.2021 17:47  
IAG купува испанската Air Europa на половин цена

Британско-испанската авиационна група потвърди сделката за придобиване на Air Europa, но на половин цена, или 500 милиона евро, поради щетите нанесени от пандемията.

На 20 януари IAG съобщи, че променя договора от ноември 2020г., според който дъщерната му Iberia приема да придобие целия дялов капитал на Air Europa за 1 милиард евро.

Компанията-майка успя да се договори с Air Europa за промяна в условията. Цената е намалена наполовина и няма да бъде платена от Iberia, чрез която става придобиването от IAG, преди шестата година след датата на сделката, която се очаква да бъде през второто тримесечие на 2021г.

Групата собственик и на втората по големина в Испания, Vueling, и на ирландската Aer Lingus планира да направи Мадрид един от най-големите си хъбове, с който да конкурира Амстердам, Франкфурт и Париж.

Air Europa получи през ноември последните 475 милиона евро от Испания под формата на заем. Правителството в Мадрид счита авиокомпанията за втория испански превозвач след Iberia и също стратегически актив.

IAG също си осигури държавна помощ – 2 милиарда паунда под формата на държавни гаранции за 5г.

В същия ден Iberia съобщи, че засилва кодшеър сътрудничеството си с Qatar Airways, който притежава 25,1% от IAG./ avioforum.com