Новини Турагенции

До кои държави пътуваме без PCR тест в момента?

   
До кои държави пътуваме без PCR тест в момента?

Пътуването в чужбина не е от най-лесните задачи напоследък, но с малко проучване и следене на обстановката е съвсем осъществимо. 

Изискването за PCR тестове при влизане в чужди държави има своите ползи - създава усещане за сигурност и контрол, но също така оскъпява пътуването и често е свързано с усложнения около организацията му.

Ако ви се пътува в чужбина, но искате да си спестите ходенето до лаборатории преди заминаване, вижте кои дестинации към момента приемат чуждестранни туристи, без да изискват представяне на отрицателен PCR тест на границата.

Научете и какви са мерките в съответните страни към момента (ситуацията се променя много бързо, винаги проверявайте за актуална информация преди да предприемете пътуване).

Румъния

В северната ни съседка се влиза без PCR тест, а мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса са сравнително леки. Заведенията, театрите и кината работят при 30 или 50% (според процента заболеваемост в съответната област), а на открито - без ограничения. Моловете и магазините са отворени до 9 вечера.

Сърбия 

В средата на януари Сърбия отмени изискването за PCR тест за съседните си държави, сред които и България. В страната обаче има въведени строги ограничителни мерки - заведенията и търговските центрове работят до 20 часа през седмицата и са затворени през почивните дни. Пазарите са отворени всеки ден до 15 часа.


Мексико 

Няма официални ограничения за влизане в Мексико, но на границите се упражнява засилен контрол. Много вероятно е да ви поискат документ за резервация в хотел за целия ви престой, както и доказателство, че разполагате с достатъчно средства (около 30-40 евро на ден). Тези изисквания няма да ви притеснят, ако резервирате почивка в някой от хотелите по крайрежието на Ривиера Мая.

Доминикана 

Доминикана се оформи като една от най-предпочитаните екзотични дестинации за почивка тази зима. Освен че няма изискване за PCR тест, карибската държава е достъпна и с чартърни полети.

В страната е в сила вечерен час от 19 вечерта до 5 сутринта през седмицата и от 17 до 5 през почивните дни. В тези часови интервали трябва да останете в хотела си.


Занзибар

От няколко години българите си имат нова любима зимна дестинация и това е слънчевият остров Занзибар. До острова има чартъри всяка седмица, а липсата на изискване за PCR тест на границата е още едно улеснение. На граничния пункт може да ви измерят температурата и при съмнения да ви направят тест. Задължително е да разполагате със здравна застраховка с покритие за коронавирус.

Португалия

Португалия е една от малкото страни в Европейския съюз, която не изисква предоставяне на PCR тест на границата за български граждани. Достатъчно е преди пристигане в страната посетителите да са попълнили формуляр за местопребиваване. В момента страната е в локдаун и свободното движение е ограничено, но ако ви се ходи там, следете обстановката и се възползвайте от облекченото влизане в страната, след като мерките бъдат разпуснати.

Важно: Всички изброени дестинации нямат изискване за предоставяне на PCR тест при влизане на българи на територията им. Важно е да се отбележи обаче, че България въведе изискване за отрицателен тест на всички завръщащи се в страната българи, т.е. на всички тези дестинации трябва да си направите тест не по-късно от 72 часа преди връщане в България. В противен случай ще бъдете поставени под 10-дневна карантина. Ако нямате PCR тест, направен в чужбина, можете да си направите такъв в рамките на 24 часа след пристигане в България. Ако той е отрицателен, ще бъдете освободени от карантината./dir.bg



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати