Анализи

Великобритания може да забрани всички почивки до края на 2021 г.

   
Великобритания може да забрани всички почивки до края на 2021 г.

Резервирането на всякакъв тип летни почивки стана още по-далечно за милиони британци, след като правителството обяви, че дори ваканциите на родна земя са застрашени, докато не приключи ваксинирането, съобщава Си Ен Ен Травъл.

След като по-рано властите обявиха, че пътуването в чужбина може да не е възможно до края на 2021 г., британският министър на транспорта Грант Шапс заяви, че дори пътуванията в собствената страна може да бъдат забранени.

Новината идва, след като британският министър на здравеопазването Мат Ханкок обяви, че пристигащите в Обединеното кралство, които излъжат, че не са били в страна от "червения списък" на страната, са заплашени от до 10 години затвор или глоба от 10 000 паунда.

"Докато не знаем какъв е пътят за излизане от локдауна, който не можем да знаем, докато нямаме повече информация за ваксините, моля ви не резервирайте почивки," призова Шапс в интервю пред Би Би Си.

Според Шапс не може отсега да се каже какви ще са мерките през лятото, затова прикани хората да "не правят нищо", докато няма яснота.

Новината е разочароваща за много британци, които се надяваха, че бързото ваксиниране в страната ще доведе до възможност за ваканции по-късно през годината.

Великобритания затяга и мерките по границите си заради новите варианти на коронавируса, известни като британския и бразилския щам. От 15 февруари британците и ирландците, които влизат в държавата от страни от "червения списък", ще трябва да се изолират в задължителна 10-дневна карантина в одобрен от правителството хотел, като няма да има възможност да си направят PCR тест, за да докажат, че не са болни.

В "червения списък" влизат много африкански и южноамерикански държави, Португалия, ОАЕ и Сейшелите (България не присъства в този списък). Идващите или преминалите през тези страни през последните 10 дни ще трябва да закупят "карантинен пакет" на стойност 1750 паунда, който включва изолиране в специален хотел, транспорт до там и тестове.

Ако човек, който не е жител на Великобритания, е бил в тези страни през последните 10 дни и иска да влезе на територията на страната, ще му бъде отказан достъп.

Идващите от държави извън "червения списък" трябва да предоставят отрицателен PCR тест, да се изолират за 10 дни и да се тестват отново на втория и осмия ден. За тестовете след пристигане е задължително посетителите да са си запазили час през онлайн платформа преди пристигането на острова.

  



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати