Новини Турагенции

Нов скандал раздира АБТТА (обновена)

   
Нов скандал раздира АБТТА (обновена)
Мая Филипова и Димитър Попов

Нов вътрешен конфликт избухна в Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) след предизвестие за прекратяване на трудовия договор на изпълнителния директор Мая Филипова от управителния съвет, съобщиха за TravelNews представители на бизнеса. Против са били само Лилия Кирилова от агенция „Хорнит“ и Любомир Николов от "Никона травел". Причината за прекратяването на договора на Филипова, която е на поста от 2006 г., е във високото й възнаграждение, което асоциацията повече не можела да си позволи да плаща в условия на тежка криза за туризма, твърдят членове на сдружението. Официално основанието е по чл. 328, ал. 1, т. 10 от КТ.

Заплатата е достигала почти 3000 лв. месечно с осигуровките. УС и председателят Димитър Попов са поискали редуциране с 30% на сумата, но тя е отказала. Веднага след новината за прекратяването на договора на Филипова, започват вътрешни нападки в АБТТА към УС и председателя, обясниха представители на организацията. Те идват от някои членове и бившето ръководство. Димитър Попов отказа коментар.

Мая Филипова написа прощално писмо до членовете на АБТТА. „Повечето от вас знаят, че изпълнявам задълженията на позицията от 2006 г. и че оттогава мисията на АБТТА се превърна в моя лична кауза. Не съм споделяла обаче, че основни елементи на моята лична система за навигация за постигане на смисъл и радост в онова, което правех през тези години, бяха вашето мнение и вашето отношение. С тези чувства съм и днес, когато искам да споделя с вас своята истина за случващото се  в АБТТА в последните месеци. Част от задълженията на Изпълнителния директор, свързани със запазване авторитета на организацията, интересите и равнопоставеността между членовете е осъществяването на „мониторинг“ по съответствието на изпълняваните в организацията дейности със законовите разпоредби  и предписанията на Устава и вътрешните процедури.

При установяване на отклонения от тези предписания, ангажимент на Изпълнителния директор е да алармира управителния и контролния орган на АБТТА. Така, с преценката, че съществува потенциална опасност за репутацията на сдружението, за прозрачността и законосъобразността на управленските решения, през изминалите месеци няколко пъти сезирах  УС и КК относно  следните обстоятелства:

- наличие на отстъпления от нормативните изисквания за вземане на решения от управителния орган – бързи решения без обсъждане, или решения след дискусия, но без гласуване или без постигане на изискуемия по устав и закон консенсус;

- несъобразени с уставните разпоредби действия от компетенциите на върховния орган, Общото събрание по въпроси, свързани с програмата за дейност и бюджета на организацията;

- тенденция за отклонение от принципите на заложената в Устава организационна структура  „управление / контрол“, имаща за цел да гарантира  легитимността на действията и да създаде условия за независима оценка наличието на нарушения на вътрешните норми на професионална етика;

Това „наблюдение“ е било задължителен елемент в работата на Изпълнителния директор във всички досегашните състави на Управителни съвети в продължение на последните 15 години, без досега да генерира негативни отношения или междуличностни конфликти. В сегашния Управителен съвет обаче този стандарт извади на повърхността  нагласи и намерения, намерили конкретен израз  в предложенията  за проекто-документи за годишното Общо събрание 2021, и приключили с връчването на вчерашното уведомление за прекратяване на трудовия ми договор с АБТТА:

-        В Бюджет 2021:  редукция на „ФРЗ“ до нивото на минимална работна заплата за страната (без промяна в количеството или в оценката на качеството и ефективността на извършваната работа) и включване на перо „Обезщетения по КТ“ ( без волеизявление  за напускане)  на обща  стойност, равна  на миналогодишни разходи за трудови възнаграждения  (без  ефект по отношение на декларираната цел за „запазване финансовия капацитет“ на организацията)

-        В Промени в Устава: заличаване на позицията Изпълнителен директор“ и преработването й в друга позиция, която е „ с по-малки отговорности, за да „останат в УС повече възможности за гъвкавост и преценка“

Колеги, Макар и въпрос на личен избор, за мен като Мая, не може да не е болезнено, когато получавам за довиждане тази разменна монета. Когато обаче правомощията за управление на обществена организация се използват с наказателна цел срещу институцията Изпълнителен директор (независимо от личността, която я представлява), моето виждане е, че това може да бъде опасна стъпка по пътя на самоуправството и утвърждаване на организационна анти-култура, застрашаваща не само етично-ценностната рамка, но и цялостното функциониране на Асоциация с 25 годишна история…..“.

Председателят на АБТТА и управител на „Пенгуин травел“ Димитър Попов е внесъл яснота за освобождаването на Мая Филипова  с мейл до членовете. „Длъжен съм да внеса малко яснота относно мотивите за освобождаването на изпълнителния директор. Разходите за заплата на Мая и наем са 40 хил лв. на годишна база, което прави почти 3000 лв. месечен разход за заплата/осигуровки. Мая е в пенсионна възраст, има нужния стаж, което означава, че при напускане тя ще получи шест заплати или 18 хил. лв.

Всички вие управлявате фирми и бюджети и може да прецените дали АБТТА може да "понесе" подобни разходи в условия на пандемия, дори и при чл. внос от 500 лв. Както знаете, членският внос в ОБТ е 160 лв, а в БАТА - 50 лв. Друг е въпросът колко от вашите служители получават подобни заплати и на каква позиция са назначени, ако има такива. Това беше причината след гласуване в УС на Мая да се предложи 30% намаление на заплатата и работа в режим home office временно, докато трае пандемията, но тя отказа. Мотивът е, че при намаление на заплатата по време преди пенсионирането, размерът на тези 6 заплати ще бъде по-малък от въпросните 18 хил. лв. Решението за освобождаване бе взето по всички правила на устава и аз продължавам да твърдя, че е най-правилното.

На всички нас ни е ясно, че АБТТА я грози заплахата от разпадане. Много членове напуснаха и ще напуснат, други членове ще се появят. Затова бих ви помолил (особено колегите от предишния УС) за малко търпение до следващото ОС, насрочено на 23 март 2021 г. Сигурно десет години вече съм  член на УС, но никога не съм бил свидетел на толкова нападки, колкото през последните шест месеца“.

Членове на УС на АБТТА от септември 2020 г. са Байко Байков (управител на „Бохемия“), Свидна Динева (управител на „Лоял Травел“) и Димитрина Горанова (управител на „Хепи тур“) от старото ръководство. Новите лица, които влязоха са Любомир Попйорданов (собственик на „Одисея ин“ и „Зиг заг холидейз“), Любомир Николов (представител на „Никона травел“), Лилия Кирилова, представител на агенция „Хорнит“ и Димитър Попов, собственик на „Пенгуин травел”, който беше избран и за председател на сдружението. В края на октомври от ръководството подаде оставка Димитрина Горанова заради несъгласие с работата на новия УС. Ръководството напуснаха след оставки през август Даниела Стоева, която беше председател и е управител на „Тандем травел“, Ирина Найденова, която беше зам.-председател и е управител на „Александър тур“, както и Димитър Тодоров, управител на „Травел Мениджмънт“. Оставките на старото ръководство бяха поискани от членове на АБТТА след като отказа да подкрепи протеста на туроператорите, туристическите агенти и екскурзоводите през лятото на 2020 г., които се бориха за помощ със средства от държавата. Заради раздора в АБТТА някои от членовете се включиха в учредяването на новото Сдружение на туроператорите и туристическите агенти „Обединение бъдеще за туризма“, което вече е по-голямо като членска маса от останалите пет в бранша.

По късно днес Мая Филипова поиска право на отговор. В писмото до редакцията тя прави следните уточнения:

"Без да давам оценка на професионалната стойност на Ваша публикация „Нов скандал раздира АБТТА“ от 12 февруари т.г. и без да коментирам етичната страна на самия акт на разпространение  на съобщение, адресирано до затворена професионална общност като Ваша новина,  заявявам, че изнесената от Вас информация не отговаря на истината в следните твърдения:

1. Изпълнителният директор на АБТТА е предизвестен за прекратяване на трудовия договор, а не е „освободен“ от заемания пост;

2.    Основанието на предизвестието за прекратяване е Чл. 328, ал. 1, т. 10  от КТ, а не посоченият от Вас довод „ високото й възнаграждение, което асоциацията повече не можела да си позволи да плаща в условия на тежка криза за туризма“;

3.    Цитираната от Вас сума за заплата, която „възлизала на около 3000 лв. месечно“ не отговаря на истината и е опит за грубо манипулиране на истината.

4.    Използваният от Вас похват на избирателно цитиране на постъпили в отговор коментари от членове измества акцента на причинно-следствената връзка на съобщението.

5.    Информацията, че „Оставките на старото ръководство бяха поискани от членове на АБТТА след като отказа да подкрепи протеста на туроператорите, туристическите агенти и екскурзоводите през лятото на 2020 г.“ не отговаря на истината.

6.    Включването на коментари относно произхода на „вътрешните нападки към УС и председателя“ създава впечатление за наличието на междуличностни отношения и вътрешни конфликти в организацията. 

На основание на горното, като оценявам публикацията като опит за увреждане на моето име и авторитета на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти, в качеството си на засегната страна настоявам за публично опровержение на публикуваната интерпретация на фактите".

Очаквайте още новини от случващото се в АБТТА в TravelNews!



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати