Новини

Министерството на туризма разработва маршрути за поклоннически туризъм

  14.02.2021 12:47  
Министерството на туризма разработва маршрути за поклоннически туризъм

Работим по създаването на дестинации за поклоннически туризъм, с които ще насърчим посещенията на светите места и обекти като Троянския манастир. По този начин ще насърчим пътуванията през цялата година и ще подпомогнем местните икономики и заетостта през четирите сезона. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на посещението си в Троянския манастир днес.
Този туристически продукт е неразработен, но с голям потенциал и именно подобни нишови услуги, могат да допринесат за утвърждаването на България, като целогодишна туристическа дестинация, заяви още вицепремиерът. Тя коментира още, че светата обител е третата по големина у нас и сред най-обичаните дестинации, свързани с религиозни посещения. Всяка година Троянският манастир се посещава от хиляди туристи и има тенденция към непрекъснато увеличаване на туристите тук.
Манастирът е основан към края на 16-и век и пази една от трите чудотворни икони на Богородица Троеручица, която е копие на старата чудотворна икона в Хилендарския манастир. След основаването си се разраства много бързо, а през 18-и век е в него започва да функционира и килийно училище. Интересна част от историята на обителта е, че Васил Левски основава тук частен революционен комитет. Манастирът обаче не участва пряко в Априлското въстание, защото в него са настанени турски части. По време на Руско-турската война монасите и околното население подпомагат отряда на генерал Павел Карцов при прехода на Балкана.
Министърът посети музеят към манастира, в който се пази грамотата на Цариградската патриаршия, с която се дава началото на съществуването но обителта. В него могат да се видят и сведения за пребиваването на Васил Левски. Тя разгледа и Антимовото крило, което е последната възстановена част от манастира, със средства от бюджета отпуснати от кабинета на премиера Бойко Борисов.
В днешния ден православните храмове в страната отбелязват успението на Константин-Кирил Философ, един от създателите на българската азбука.