Новини Хотели

Бордът по туризъм избра нови членове на УС и ще спасява с мерки сектора

   
Бордът по туризъм избра нови членове на УС и ще спасява с мерки сектора

На проведеното Общо събрание на Националния борд по туризъм са избрани нови членове на Управителния съвет, съобщиха от организацията. Това са Христо Тодоров, изпълнителен директор на "България ер" и Ангел Палийски, изпълнителен директор на „Амадеус – Ей Си Джи“.

Също така към НБТ се присъединиха като пълноправни членове „Шарлопов груп“ ЕАД , „Апартхотел Лъки Банско СПА § Релакс“, „Т. Трендафилов“ ЕООД и Венцислав Рангелов като индивидуален член. Като асоцииран член е приета Българска асоциация на професионалните готвачи /БАПГ/.

Националният борд по туризъм прие още програма с мерки за спасяването на сектора в България и да бъде увеличен броят на членовете на управителния съвет. Програмата е озаглавена „Стабилизиране, модернизиране и устойчиво развитие на туризма в България“. Тя ще бъде осъществена чрез следните политики:

1. Зелени политики – трансформация на българския туристически продукт на базата на чиста природа, чиста вода, чиста храна, чиста енергия, което предполага създаването на цялостно нова концепция.

2. Дигитални политики – трансформация на модела на комуникация и повишаване на конкурентоспособността на българския туристически продукт чрез изработване на адекватни платформи, което предполага създаването на цялостно нова концепция.

3. Инвестиционни политики – финансиране на ключови икономически проекти, свързани с туристическия сектор от европейските средства, заложени в Плана за възстановяване и развитие, както и в следващия програмен период 2021-2027 г.

4. Институционални политики – реформа в модела на управление в сектор „Туризъм“, която включва: разширяване на функциите и правомощията на Министерството на туризма за ефективно управление на публичната държавна собственост (природни забележителности, археологически находки, културно-историческо наследство и т.н.), увеличаване на бюджета и укрепване на административния капацитет.

Освен това се предвижда изработване на нов стратегически документ 2020-2030 за развитието на туризма в България в контекста на преодоляване на пандемията COVID-19 и свързаните с нея икономически щети (2021-2025 г.), както и на модерен национален туристически бранд за успешното позициониране на България на международните туристически пазари след кризата. Националният борд по туризъм си поставя за цел създаването на единна представителна организация на туристическия бизнес чрез Закона за туризма. Отделно да бъде основана специализирана национална туристическа организация за осъществяване на международен маркетинг и реклама. Бордът иска възможност за ползване на ваучери за туризъм от всеки български гражданин, което да гарантира социална равнопоставеност, оздравяване на туристическия сектор и свързаните с него отрасли, приходи в бюджета, в данъчната система и в БВП на страната.

 

Организацията настоява за въвеждане на механизъм за издаване на електронни визи и на международната пактика за поставяне на визи „on arrival“ на граничните пунктове за пътувания с цел туризъм на граждани от Руската Федерация и Република Турция, които са ключови туристически пазари за България.

Председател на УС на НБТ е Красимир Гергов, а на Контролния съвет проф. Стоян Денчев. Зам.-председател е Мартин Захариев, а изпълнителен директор – Полина Карастоянова.

Останалите членове на ръководството са представители на най-големите хотелиери у нас. Това са Кънчо Стойчев (Блексирама АД), Константин Бояджиев (Галакси Инвестмънт Груп ООД), Георги Велчев (Дабълтрий Варна ЕАД), Проф. Цоло Вутов (Геотехмин ООД), Проф. Николай Вълканов (Минстрой Холдинг АД), Марио Захариев (ФеърПлей Интернешънъл АД), Елена Косева (Св. Св. Константин и Елена Холдинг АД), Георги Крумов/Калоян Спасов (Хастингс ЕООД), Йордан Карталов (Грийнлайф Резортс ЕАД), Радка Минева (Балкан Холидейз Сървисис ЕООД), Калин Пешов (ГБС Турс ЕАД), Радосвет Радев (Албена АД), Максим Солаков (Булимпекс АД), Елза Радкова (Дюни АД), Лъчезар Тодоров (Тера Тур Сервиз ЕООД), Славчо Христов (Златни пясъци АД), Веселина Цоцоркова (Тракийски Хотелиери ЕООД), Георги Чопев (БЛВД ООД), Пламен Хутов (ВГ АД), Жулиета Серафимова (Гранд хотел Милениум София ООД), Мариян Беляков (Пампорово АД), Николай Недялков (СОК Камчия ЕАД) и Ивелина Гацева (Феста хотели АД).

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати