Новини

Марияна Николова: Не мога да кажа на туристическия бранш да си смени бизнеса

   
Марияна Николова: Не мога да кажа на туристическия бранш да си смени бизнеса

Масовата ваксинация е единственото решение в туризма, заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по БНТ. „Здравните власти обаче предполагат една нова пандемична вълна, но съм убедена, че масовата ваксинация е единственото решение в туризма и не случайно предложих на Националния ваксинационен щаб всички, работещи в сектора, да бъдат ваксинирани преди летния сезон", обясни тя.

Хотелите имат право - някои от тях да не отворят в зависимост какви задължения имат. Не мога да кажа на бранша "Сменете си бизнеса", обясни Марияна Николова. Тя се надява да се случи рестарт в туризма. Секторът няма да е това, което беше. Към настоящия момент хотелиерският и ресторантьорският бранш умело се възползват от мярката 60/40, която в сектора е 80/20. "Във всички случаи браншът е този, който ще предложи ключовите решения, а ние ще предложим политическите решения на проблема".

Но с възможностите за отваряне на заведенията и ресторантите от 1 март и със стартирането на летния сезон - реално от 24 май, рестартът в туризма ще се случи. Секторът няма да бъде това, което беше, но благодарение на индивидуалните резервации и резервациите в последния момент нещата значително се подобряват. Що се отнася до дискутираните "ваксинационни паспорти", които се обсъждат в ЕС, тя заяви: "PCR тестът е медицинска сигурност, той се налага на летищата като доказателство, че пътникът не носи COVID-19. Антигенните тестове са по-бързи. Все още няма единно европейско решение по този въпрос. Следващият понеделник ще има неформална среща на министрите на туризма и ние ще дискутираме тези въпроси", каза Николова.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати