Новини

В Тайланд може да отпадне карантината за туристи с ваксини

   
В Тайланд може да отпадне карантината за туристи с ваксини

Тайланд може да премахне своята двуседмична задължителна карантина за чуждестранни посетители, ако те предоставят доказателство за ваксинация срещу Covid-19 - ход, чрез който южноазиатската страна ще се опита да да съживи своята засегната от пандемията туристическа индустрия, предава Bloomberg.

Премиерът Прают Чан-Оча заяви във вторник, че правителството му ще обмисли възможността да позволи на туристите, които могат да предоставят документ за поставена ваксина, да пропуснат карантината, а властите ще изготвят план за проследяването на контактите по време на престоя им в страната.

Планът за облекчаване на правилата за туристи сигнализира за промяна в позицията на Тайланд, който месеци наред настояваше посетителите на негова територия да се карантинират поради липсата на достатъчно доказателства, че имунизациите могат да предотвратят разпространяването на вируса. Ако бъде осъществен, този ход може да укрепи туристическия сектор в Тайланд, който преди пандемията съставляваше една пета от икономиката на страната.

„Ако това решението продължи напред, както е планирано, това ще представлява голям тласък за туризма и икономиката“, посочва Натапорн Триратанасирикул, икономист в Kasikorn Research Center в Банкок, добавяйки, че правителството ще има нелеката задача да прецени здравния риск.

„Все още има много висока несигурност по отношение на икономическите перспективи тази година в очакване на отговори на всички въпроси, свързани с огнището на местни инфекции, разпространяването на ваксини и плана за отваряне на границите“.

Централната банка на Тайланд определи несигурното възстановяване на туристическия поток като "основен риск" за средносрочните перспективи за растеж, като губерньорът Сетхапут Сутивартнаруепут. Той заяви, че ще бъде много трудно за икономиката да се върне на предпандемични нива, ако не бъде съживен туризмът.

Тайландската икономика, която миналата година се сви най-много от 1998 г. насам, ще се разшири тази година "със сравнително по-нисък темп" спрямо декемврийската прогноза на централната банка за 3,2-процентен ръст, посочиха централните банкери този месец.

Докато Тайланд отвори отново своите граници за повечето чуждестранни посетители от октомври, строгите карантинни правила отблъскват голяма част от туристите. Местната индустрия призовава за облекчване на противопандемичните правила, за да привлече туристи от страни, които са започнали свои ваксинационните програми като Китай, Сингапур и Великобритания.

Поскъпване на акциите

Акциите на тайландските хотелиерски и ресторантски оператори, както и тези на Airports of Thailand, поскъпват във вторник, след като инвеститорите приветстваха облекчаването на въведените противопандемични мерки и регулаторното разрешение за употреба на ваксината на китайската Sinovac Biotech, чиито първи дози страната трябва да получи в сряда, поставяйки началото на националната програма за ваксинация в рамките на една седмица.

Тайланд, който има за цел да имунизира 50% от населението си до края на тази година, също одобри за спешна употреба ваксината на AstraZeneca. Островната нация е поръчала 61 милиона дози от ваксината на англо-шведския производител, които ще бъдат произведени на местно ниво от Siam Bioscience чрез трансфер на технологии.

В крайна сметка страната ще разреши регистрацията и вноса на няколко ваксини срещу Covid-19 стига да отговарят на местните регулаторни критерии, а на частните болници ще бъде разрешено да прилагат медикаментите, уточни премиерът на Тайланд. Правителството ще контролира разпространението на ваксини само в ранните фази на имунизационната кампания, допълни още премиерът Прают Чан-Оча.

„Много компании проявиха интерес да регистрират своите медикаменти, но документите им все още не са попълнени“, коментира Прают, коментирайки, че е положителна новина фактът, че Тайланд ще разполага с повече ваксини от 65-те милиона дози, заявени от правителството към този момент.

Перспективите за тайландската икономика се диктуват от разпространението на ваксините и съживяването на туристическия поток. Графика: Bloomberg



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати